Det er veldig trist å lese innlegget til Schou i Smaalenenes Avis. Jeg vil først og fremst be deg, Petter Schou, dokumentere påstandene om at det er utsatt ulv i Norge!

Konspirasjonsteoriene om utsetting av ulv burde du som ordfører holde deg for god til å tro på, og i hvert fall ikke skrive det offentlig – om du da ikke kan dokumentere det?

At ikke Østfold «trenger» ulv er en merkelig påstand. Hvem er det som skal bestemme hva man «trenger» eller ikke? Ulven hører til her, på lik linje som alle de andre dyra i skogen. Du kan ikke utrydde en dyreart fordi de «ikke passer inn» i dine konklusjoner.

At ulven er farlig for våre husdyr og våre hunder, er selvsagt sant – men skal man utrydde alt som kan være en fare for dyra våre får man ikke mye igjen. Når det gjelder hunder som du refererer til, mener du antakelig løse jakthunder, og dette er en evig konflikt som hundeeierne må ta ansvar for selv. Alle vet at å slippe løse hunder inn i ulverevir er en risikosport. Ulv oppfatter en løs hund som regel som en inntrenger, og hundene går selvsagt ikke seirende ut av en sånn konflikt.

Likevel må eierne til disse hundene ta sine forholdsregler og enten holde hunden i bånd, eller ta sjansen. At sau er forsvarsløs mot ulv vet også alle.

Sau er egentlig hjelpeløs mot det meste. De drukner i myrer, blir angrepet av flått, spiser giftige planter, ramler på ryggen uten å kunne reise seg, brekker bein, ramler ned i fjellsprekker, blir påkjørt ... osv. ... osv. ...

Ulven er det rovdyret som tar færrest sau forresten, og tallene lyver ikke: Det ble i 2016 erstattet 3283 sauer og 14220 lam i hele landet, og i Østfold (som ordføreren skriver om) ble det erstattet 3 – tre – sauer og 16 – seksten – lam . (Totale tap var for øvrig 8 sauer og 25 lam). Det var i tillegg gaupa som tok disse dyra i Østfold, – ikke ulven. Ulven tok ingen. Likevel blir (døde) sauer brukt for alt det er verdt i kampen mot ulv. Derfor syns jeg det er simpelt gjort av deg Schou, når du kommer med at ulven er farlig for husdyr og hunder. Dette er såkalte vikarierende argumenter.

Du skriver bla: «Norge har selvsagt også et ansvar for å ta sin del av ansvaret for forvaltningen av rovdyr, men for meg teller grunneierinteresser som eiendomsrett, dyrehold og andre næringsinteresser, jakt og friluftsliv langt over dette». Her motsier du deg selv, i det du skriver et «men» etter den første delen av setningen. Man har et ansvar for dette, – punktum. Hva mener du Schou? At ansvaret faller bort fordi det er viktigere med grunneierinteresser som eiendomsrett, andre næringsinteresser og jakt? Det er der man har den egentlige årsaken til at folk ønsker å ha ulven bort: Penger. Ikke noe annet.

Du mener også at «friluftsliv» er en grunn til å ikke å ha ulv. Vet Schou egentlig hvor mange mennesker som er totalt uenig med deg i dette? Friluftsliv for meg (og mange andre) betyr turer i skog og mark med ulv i nærheten. Det er mange mennesker som føler at de får en bedre livskvalitet med ulv og andre rovdyr rundt seg – og hvorfor er ikke vår livskvalitet like mye verdt som din?

At du også tar opp «angst» i innlegget ditt, sier meg at du tviholder på argumenter som man ser fra bl.a. Hedmark. Frykt er selvsagt noe man skal ta på alvor, – men enhver er pliktig til å finne løsninger på sin egen angst – det være seg edderkopper, flyturer eller ulv.

Til slutt vil jeg bare si at Østfold klart er stort nok til å huse ulv. Ulv er tilpasningsdyktige og kan leve omtrent hvor-som-helst, og gjerne i Østfold. Endelig er vi så heldige å ha ulv i det gamle «Mossereviret» igjen, – et revir som har stått tomt i nær 15 år. Om det fødes valper her, gjenstår å se. Ellers har vi dessverre kun grenserevir, der ulvene oppholder seg like mye (og Skillingsmarkulvene MER) i Sverige enn i Norge.

Nei Schou, vi er svært mange mennesker i Østfold som ønsker ulven velkommen tilbake i skogene, og vi er mennesker som ser verdien i ulven i seg selv, – istedenfor å telle penger eller gå på jakt.