«Dere må forstå at for å samles om noe må man gi og være rause»

Espen Endal, Spydeberg SV.

Espen Endal, Spydeberg SV. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSPYDEBERG: Onsdag kveld vedtok kommunestyret i Spydeberg med et knapt flertall å bygge ny skole for 600 elever og en gigantisk idrettshall med plass til 3 innvendige håndballbaner på Løkenjordet.

72 mål med dyrka mark går tapt. Matfatet svinner hen i Norge, også i «Miljøkommunen» (sic) og landbrukskommunen Spydeberg.

LES OGSÅ: Fellesnemnda avgjør om det blir ny skole til 300–400 millioner på Løkenjordet

SV foreslo et kompromiss onsdag kveld. Et kompromiss vi hadde jobbet for i 2 uker. Et kompromiss de fleste av partiene mente var et godt forslag. Et kompromiss som ville ha vernet minst 30 mål matjord, og som hadde bundet partiene til å forsøke å tilbakeføre Hovintomta til matjord. Da hadde vi kommet ut nesten i null.

Tenk på det! En ny skole med en mindre idrettshall, og godt med plass til elevene, uten at vi mister 72 mål matjord!

Vi fikk ingen støtte. Ikke én stemme ut over vår egen. Hvordan havnet vi her?

Arbeiderpartiet ønsker seg et oppvekstsenter som kan holde ungene på en plass fra morgen til kveld fra de går i bleier til de kan kjøre moped - og kanskje lenger. Stikk i strid med det som barn trenger i dag - mer frihet, ikke mer styrt tid. Matjorda har de aldri brydd seg om.

LES OGSÅ: «Her vil vi ha den nye skolen i Spydeberg!»

Høyre sier de vil bevare matjorda, men stemmer for å bygge ned i absolutt alle saker. Alt Høyre arbeider for, er å «sikre» at mest mulig areal kan bygges ned før fylkesmannen stopper dem.

KrF og MDG har jordvern som grunnlag for sine standpunkter i saken, men låser seg fast i en dårlig løsning ved idrettsplassen, uten plass til uteareal for barna. Kanskje mest skuffende av alt er det at Senterpartiet, selveste «jordvernpartiet», heller ikke greier å se lenger enn sine prinsipper for å minimere tapet av matjord. De skal likevel ikke få skylda for dette.

LES OGSÅ: Skole på dyrket mark kan være et hakk nærmere

Ansvaret er det Høyre og Arbeiderpartiet som har. De er ikke villige til å kompromisse. Arbeiderpartiet og Høyre har begge beklaget seg over at kommunen ikke kan samles om å bygge skole. Dere må da forstå at for å samles om noe må man gi og være rause! Det dere har gjort er det motsatte - å presse gjennom viljen deres. Da blir det et knapt flertall, og ikke et bredt forlik. Jeg er sikker på at SP, KrF og MDG motvillig kunne vært med på denne løsningen hvis dere hadde gitt signaler om at dere kunne støtte den.

Det representative demokratiets styrke skal visstnok være at man kan finne kompromisser. Uten vilje til dette kan vi like godt ha et direkte demokrati, og hva skal vi med politikere da?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags