Gå til sidens hovedinnhold

Er du fornøyd nå Torbjørn?

Dalia Bakhtyar

Frustrert elev

Askim

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Foreldre og elever renner ned legekontorene», «Tusenvis av elever kan ikke ta lappen», «Elever streiker mot Stortinget», «Frihet gir økt fravær i skolen». Disse har alle vært overskrifter i norske aviser de siste månedene. Alt skyldes en og samme lov. En lov som binder elevene fast til skolebenken. En lov som er vedtatt til tross for all demonstrasjon. En lov om fraværsgrense.

Til tross for all ras, demonstrasjoner og debatter så har elevenes meninger hvert som støy i bakgrunnen for regjeringen. Vi lever i Norge – et demokratisk land – det beste landet og leve i, men likevel er folkets ord, tomme ord.

Etter all debatt så fikk vi endelig Stortinget til å vende øret mot oss. Trond Giske – med over 20 % fravær på Stortinget – kom med et forslag om at fraværsgrensa kan være 15 % i stedet. Demonstrasjoner ble avlyst, folket roet seg. «De hadde hørt oss likevel», trodde vi.

I august tropper vi opp til skolen, og hva får vi høre? Jo har du mer enn 10 % fravær så får du ikke karakter i faget. Har du mellom 10-15% fravær kan rektor vurdere om du er verdig nok til å få en karakter.

Etter en ukes tid fortsetter lærerne å fortelle om fraværsgrensa som om det er dans på roser. «Kanskje det ikke er så ille likevel», tenker vi.

Nå en måned inn i «isolatet» sitter jeg her da. Ser på mine medstudenter hoste, harke og snufse. Dagen etter sitter jeg også og snufser og hoster bak skrivepulten, læreren hører jeg ikke. Jeg er for opptatt med å lete etter nesesprayen min, og teller ned minuttene til pausen, da jeg endelig kan snyte meg. Hjemme kan jeg ikke være, fordi i dag er det fredag, og da har jeg historie som er to timers fag, blir jeg hjemme får jeg 5 % fravær i det. Hvis jeg må møte opp på legekontoret for å bevise at jeg er syk, kan jeg like gjerne bare møte opp på skolen.

Les også

Strengere regler rammer både elever og kjøreskoler

 

Nå har det blitt nemlig slik, at når en av oss er syk så er alle andre det også. Er det dette de mener med «Were all in this together?».

Syk kan vi ikke være, lappen kan vi ikke ta, dårlig form kan vi ikke være i. Så går vi her da, med hode senket, lommetørkle i hånda og møter opp på skolen. Er du fornøyd nå Torbjørn?

Kommentarer til denne saken