«Denne skatten blir en pest og en plage for alle»

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LeserbrevBudsjett er ikke enkelt å få til å gå i pluss slik at en har noe å investere med. Det mangler bestandig penger til gode tiltak både for innbyggerne og de som har behov for tjenester av kommunen. Det har de som har flertall i kommunestyret i Eidsberg, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, løst med at de innfører eiendomsskatt på boliger og ikke på verker og bruk.

Dermed skyver de regningen på Eidsberg kommunes behov for penger til investeringer over på de som eier boliger i kommunen, mens de sparer de som eier verker og bruk.

Les også: Koht-Norbye og hans karakteristikker

Eiendomsskatt er en skatt som slår uheldig ut for de som eier hus da det ikke taes hensyn til hvor mange som bor i huset og hvor stor inntekt det er i huset. Her skrives det ute en skatt som er på 2 promille av den fastsatte verdi av huset det første året, økende til 7 promille i løpet av fire år.

Det bil si at bruker en ligningsverdi til boligen som grunnlag og denne er på 200.000 kroner vil en første år betale 400 kroner i eiendomsskatt, andre år med 4 promille betale 800 kroner i eiendomsskatt, tredje år med 6 promille betale 1200 kroner i eiendomsskatt og fjerde år med 7 promille betale 1400 kroner i eiendomsskatt. Dette vil si at de månedlige utgiftene vil øke fra 34 kroner i måneden det første året til 117 kroner i måneden det fjerde året. Fra det femte året vil da de månedlige utgiftene til eiendomsskatt være 117 kroner i måneden.

Les også: «At det er Høyre som gikk til valg på ikke å ville innføre eiendomsskatt, og er de som innfører den – nei den så vi nok ikke komme»

Når en da vet at det er mange som har investert i hus og ikke har regnet med denne skatten så vet en at det vil være mange som kommer til å slite med økonomien i fremtiden. Det skal ikke så store forandringen i utgiftene i dag før en sliter med økonomien. I tillegg kommer alle som sitter med pensjon fra stat og kommune som ikke er stor og som greier seg i dag som i fremtiden kanskje må selge huset sitt på grunn av at de ikke greier de økonomiske forpliktelsene når de får en ekstra skatt å betale.

Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti foreslår at denne skatten skal betales i seks år og så er det slutt. Det de ikke tenker på at er hvis det blir kommunesammenslåing fra 1. januar 2020 så vil denne skatten bare eksistere i tre år. Dette fordi det i dag ikke er eiendomsskatt på boliger i Askim blant annet for der har de eiendomsskatt på verker og bruk. Vi tviler sterkt på at Askim er villig til å innføre eiendomsskatt på boliger når de har gode inntekter på eiendomsskatt fra verker og bruk bare fordi at Eidsberg har eiendomsskatt på boliger.

Det betyr at lovnaden om investeringer som Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vil gjøre med inntektene fra eiendomsskattene ikke kan la seg gjennomføre da de bare får inntekter fra tre av de seks årene de har budsjettert med.

Les også: Tullprat av ordfører Unaas om eiendomsskatt

Nå skal det sies at Fylkesmannen kan gi dispensasjon i et år etter en kommunesammenslåing men etter det skal alle kommunene ha samme eiendomsskattype. Det vil si at en enten skal ha eiendomsskatt på boliger eller eiendomsskatt på verker og bruk eller eiendomsskatt på alt eller ingen eiendomsskatt.

Å innføre eiendomsskatt i Eidsberg blir derfor en ekstra utgift for alle som har boliger i tre år for hva som skjer fra 1. januar 2020 er det ingen som vet pr. dags dato. Derfor blir denne ekstra skatten en pest og en plage for alle og gjøre at en ikke lenger kan kalle seg en attraktiv småby å bosette seg i fordi en har innført eiendomsskatt som svir i lommeboka for de som skal etablere seg og for de som har liten inntekt.

Eiendomsskatt i Eidsberg blir derfor en pest og en plage for innbyggerne og Eidsberg FrP vil derfor stemme NEI til eiendomsskatt når denne saken kommer opp i kommunestyret.

Les også: I denne kommunen får innbyggerne eiendomsskatt i nyttårsgave

PS! Eidsberg Høyre ga velgerne sine følgende løfte da de gikk til valg på nytt kommunestyre for perioden 2015-2019. «Høyre sier nei til eiendomsskatt på både boliger og næring. Fravær av denne dobbeltskatten gir kommunen et stort konkurransefortrinn.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags