Gå til sidens hovedinnhold

«Det grunn til å være stolte av ungdommene våre»

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikernes budsjettbehandling er ulvetider for mange. For noen kommer det friske penger, for andre legges tro, håp og planer i grus. FAU ved Askim Ungdomsskole er spente på hvordan våre lokale politikere prioriterer skole det kommende året.

Det varsles trangere kår over hele linja, også for ansatte og elever på ungdomsskolen. Men politikk er å prioritere, det har vi full forståelse for. Vi ønsker bare så veldig å snakke varmt for videreføring av 850 000,- øremerkede midler til 10. trinns Polen-turer. Midlene er tvingende nødvendige. Ellers frykter vi ulvetider i gatene våre.

Sommeren vi har bak oss belyste hvor viktig arbeidet med holdninger er. I Fredrikstad, Kristiansand og over Kjølen preget bruntrøyer nyhetsbildet i flere omganger. Fremveksten og rekrutteringen til den nasjonalsosialistiske kamporganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen er skremmende. Og vi vil ikke se dem i gatene våre. Og vi ønsker definitivt ikke at noen av våre ungdommer bekjentgjør seg holdningene denne grupperingen og deres likesinnede står for.

LES OGSÅ: Tror ikke at nynazist-marsj blir i Indre – men politiet er forberedt likevel 

Derfor er løpet ungdommene våre gjennomgår fra 8. trinn og helt ut videregående så avgjørende viktig. Kanskje viktigere enn på mange, mange år. Og som mange husker, vi har hatt bruntrøyene på torget vårt før.

På 8. trinn har de akkurat sett og diskutert filmen «The Wave». En skummel påminnelse om hvor lett vi lar oss forlede og manipulere av autoritære krefter. Tidlig i desember reiser 10. trinn til Auschwitz, Polen på den årlige turen. Om lag 150 elever, 12 lærere og 15 foreldre (de betaler av egen lomme) skal på tur. Men det er ikke kos som står på programmet. De skal få kjenne på kroppen hvor utrolig slemme vi mennesker er i stand til å være mot andre mennesker. De skal få se og kjenne på hvor langt rasisme kan gå, hva det kan medføre av lidelse og død i ytterste konsekvens. Vi synes nesten synd på ungdommene våre, for de vet ikke hvor brutalt møtet med dødsleiren er før de står der midt mellom hauger med barnesko og folks kjæreste eiendeler, før de hutrer i bakgården hvor skudd på skudd felte jøder, slavere, lærere, politiske motstandere og handikappede, eller forskremte står og nesten ikke kan forestille seg redslene i gassdusjen og krematoriet. Men de lærer av det. Det har vi nå mange års erfaring med her i Askim.

LES OGSÅ: Samboerpar fra Indre Østfold siktet etter våpenbeslag i Askim

På videregående fortsetter løpet med å påvirke ungdommene våre til å ta gode valg. Nylig ble det gjennomført fellesmøte for lærerne på VGS hvor radikalisering og utenforskap var tema. Den tidligere nynazisten Tom Olsen hold foredrag. Vi er overbevist om at lærerne videreformidler Olsens skumle budskap om hvor galt det kan gå når man lefler med brune krefter til ungdommene.

Til slutt i skoleløpet avsluttes dette holdningsskapende arbeidet med russen eget initiativ «Aldri mer Krystallnatt». I kveld - 9. november – tennes fakler til minne om nazistenes kraftige opptrapping av jødeforfølgelsen i 1938 og det som senere fulgte. Da er det grunn til å være stolte av ungdommene våre. Vi er ganske sikre på at det er det totale løpet ungdommene våre gjennomgår fra 8. trinn og ut VGs som gjør at dette kommer i stand i kveld.

Men hele dette løpet har en prislapp. Det koster å få ungdom til å tenke selv, ta de riktige valgene, bli medmennesker. Så kjære politikere, nå må dere ta de riktige valgene. Selv i disse ulvetider (les budsjettider).

LES OGSÅ: Skjerpet grensekontroll og massivt politioppbud 

Kommentarer til denne saken