En fersk meningsmåling laget for NRK Østfold av Sentio viser til dels stor bevegelse i velgermassen i Østfold. Ap raser på målingen (ned 5,9 siden valget i fjor og ned 13,9 siden fylkestingsvalget i 2015).

Partiet er nå jevnstort med Høyre (26,2 og 25,5). KrF er i ferd med å bli radert ut (3,0), og SV (6,3) og Rødt (4,8) går klart fram. Fram går også Frp – hele 6,3 prosent hvis man sammenligner med fylkestingsvalget i 2015. Det har siden innspurten av stortingsvalget har vært et stemningsskifte i befolkningen.

Men hvordan dette vil slå ut ved kommune- og fylkestingsvalget kommende år er en helt annen sak. Det vil utvilsomt bli en rekke lokale variasjoner ved kommunevalget. I kommunevalget velger vi tradisjonelt mer personer vi har tiltro til enn partier.

Målingen kan imidlertid være en indikator på hvordan østfoldingen vil stemme foran valget på det nye fylket Viken (Østfold, Akershus og Buskerud). I den grad de vil stemme. Valgdeltakelse var katastrofalt lavt i 2015. Kun 49 prosent av de stemmeberettigede avga stemme. Vi har i motsetning til villfarne KrF liten tro på at regionreformen vil oppfattes som er nærdemokratireform av velgerne.

For Ap viser tallene fra målingen en voldsom nedgang. Ved fylkestingsvalget i 2015 fikk partiet en oppslutning på 40,1 prosent. Nå sier tallene fra Sentio-målingen 26,2 prosent av velgerne vil gi partiet sin stemme.

Fylkesleder i Ap, Stein Erik Lauvås, sier til NRK at partiet rammes av en trend som rir Ap etter alle stridighetene internt. Han har etter vår mening delvis rett. Og roten til partiets utfordring ser ut til å være tidligere nestleder Trond Giske.

Hans navn dukker opp enten det er maktkamp i fylkeslaget i Trøndelag eller maktkamp i toppen partiet sentralt. Per dato er det ingen ting som tyder på at kampene internt i Ap er over.

Men det er neppe hele forklaringen. Ap angripes fra to kanter. SV, Rødt og Sp tar alle velgere fra partiet. Det samme gjør H og Frp. Utfordringene står i kø for Ap.