«Veien er ikke bare bedre, men den er også betydelige tryggere å ferdes på»

TRYGG: Antall ulykker og antall drepte og skadde er redusert betraktelig på E18 med ny vei.

TRYGG: Antall ulykker og antall drepte og skadde er redusert betraktelig på E18 med ny vei.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nye E18 gjennom Indre Østfold har ikke bare gjort det enklere og raskere å forflytte seg fra et sted til et annet. Antall drepte og skadde personer er gått kraftig ned med ny vei.

Det viser tall Statens vegvesen har hentet fram. Veien er ikke bare bedre, men den er også betydelig tryggere å ferdes på.

Tallene viser at utbyggingen av E18 har gitt gode resultater for trafikksikkerheten. Antall ulykker har gått dramatisk ned, antall drepte er null på strekninger med midtrekkverk og de alvorlige ulykkene er redusert betraktelig. Store deler av E18 har nå midtrekkverk og dermed er risikoen for møteulykker i realiteten redusert til null.

Derfor er det viktig at også strekningen fra grensen og til Eidsberg får midtrekkverk. Det koster, men burde vært i prosjektet fra dag en.

En av de farligste strekningene i Indre Østfold på gammel vei, var E18 gjennom Askim. I løpet av de ti siste årene med vei gjennom sentrum omkom syv personer mellom Sekkelsten og Krosby. En person ble meget alvorlig skadd, ti personer ble alvorlig skadd og hele 118 personer ble lettere skadd.

Siden veien ble lagt utenom i 2005 – for 12 år siden – viser statistikken null drepte, null meget alvorlig skadd, kun én alvorlig skadd og bare 11 lettere skadet.

Den samme utviklingen ser vi også på de andre strekningene som nå har på fått motorveikvalitet. Statens vegvesen har en nullvisjon for antall drepte i trafikken. Det er særdeles vanskelig mål å nå, men det er ingen tvil om at den kraftige forbedringen av veistandarden i vår region er et betydelig bidrag for å redusere antall ulykker.

Det samme er selvsagt bilenes stadig mer avanserte sikkerhetsutstyr.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken