Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) besøkte Spydeberg fredag. Kommunen er blitt vedtatt tvangssammenslått som en del av kommunereformen som nettopp Sanner har stått i spissen for.

Selv om de heftigste protestene mot sammenslåingen er i ferd med å avta, er kommunesammenslåing fortsatt et hett tema i rallybygda.

Mange har en rekke spørsmål de vil ha svar på. Samtidig lurer hele Indre Østfold på hva som skal bli navnet på den nye storkommunen.

DETTE ER SAKEN: Statsråden besøkte Spydeberg – nektet å møte lokalavisen for å snakke om navn på storkommunen (SMAA+)

Men da Jan Tore Sanner besøkte Spydeberg fredag var det ikke for å snakke om kommunereformen. Han skulle se Fossumkollektivets premiereforestilling på «Charlie og sjokoladefabrikken». Det var imidlertid et offisielt besøk som statsråd, og det sto oppført i regjeringens kalenderoversikt.

Selv om kommunereform ikke var formålet med besøket, forventer vi at statsråden kan avse fem minutter til å snakke med lokalavisen om kommunesammenslåing.

Fem minutter til å svare på de mange spørsmålene folk sitter med, til å vise at han tar innbyggernes bekymringer og forventninger på alvor.

Det gjorde ikke Sanner fredag kveld. Han kjørte rett inn i storkommuneland og nektet å møte lokalavisen. Det er rett og slett feigt! Kanskje til og med arrogant. Mange, spesielt i Spydeberg, har følt at kommunereformen er blitt tredd ned over hodene på dem.

Storting og regjering har trosset folkeavstemninger og vedtatt tvangssammenslåing fordi de mener det er til det beste for innbyggerne. Når kommunalministeren på besøk i Spydeberg ikke engang vil møte lokalavisen for å svare på et par spørsmål rundt dette, bidrar det neppe til å styrke tilliten til dem som tviler på reformens gevinster.

I valgkampen frekventerte Høyre-topper jevnlig Indre Østfold med ønske om positiv omtale. Lokalavisen var heller ikke vanskelig å be, så lenge saken var god nok.

Etter valgkampen, når lokalavisen ber om et møte, blir vi avspist med noen korte sms-er. Det er åpenbart mer behagelig å levere ferdigtygde valgkamputspill enn å svare på kritiske spørsmål om egen politikk.