«Mindre søtsaker og mer aktivitet er den beste julegaven norske barn kan få»

AKTIVITET: Elever fra 1. til 10. trinn skal ha en times aktivitet hver dag mener Sp og får det trolig vedtatt.

AKTIVITET: Elever fra 1. til 10. trinn skal ha en times aktivitet hver dag mener Sp og får det trolig vedtatt.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.KrF og Sp har fremmet to forslag som i sum er et steg i riktig retning for folks helse. KrF fikk gjennom en økning av sukker- og sjokoladeavgiften i budsjettet. Forhåpentligvis kan det bidra til å redusere forbruket av sukkerholdige varer, godteri og brus.

At forslaget ikke rammer helt presis bør politikerne rydde opp i. Det viktigste er at man bruker det eneste som nytter, prismekanismen til å få ned forbruket.

Neste steg bør være å gi de samme produktene ordinær moms, 25 prosent. At disse produktene har matvarenes lavmoms på 15 prosent er sløvt politisk håndverk, og bør rettes opp så snart det er mulig.

Nå går Sp i bresjen for et forslag som skal sikre elever på 1.–10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timetall.

Venstre, Høyre og Frp ønsker det samme, men vil at skolene skal stå friere i hvordan de skal legge til rette og ikke ha et absolutt krav om en times aktivitet hver dag.

Ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil pålegget om «å sikre minst en time fysisk aktivitet hver dag» gi et svært rigid sentralstyrt system der det må rapporteres og føres tilsyn.

Hvis Stortingets partier er enige om målet bør man klare å bli enige om hvordan det skal organiseres.

Slik vi har forstått det dreier debatten seg om organiseringen og om det er mulig å få til med de lærerkreftene som skolene i dag rår over. Og om det skal være et absolutt krav. Det skal per dato være mangel på lærere med kroppsøvingskompetanse, og partiene er enige om at det er lærere med denne kompetansen som må ha ansvaret for gjennomføringen.

Mindre søtsaker og mer aktivitet er den beste julegaven norske barn kan få.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags