Stilling ledig: Ordfører

KAMP: Høyre-ordførerene Schou, Unaas, Breivik og Hals er alle akuelle ordførerkandidater i storkommunen.

KAMP: Høyre-ordførerene Schou, Unaas, Breivik og Hals er alle akuelle ordførerkandidater i storkommunen.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ikke bare fem kommuner som blir slått sammen i vår region. Slått sammen blir også de lokalene partiene. Snart ser Indre Østfold Arbeiderparti, Indre Østfold Senterparti og Indre Østfold Høyre dagens lys. Kampen om sentrale verv og posisjoner har allerede startet. Det er det ingen tvil om. Arbeidet i enkelte partier har pågått en tid. Styrer og lederverv skal på plass i løpet av noen uker.

Det er posisjoner som gjør politikerne aktuelle for sentrale posisjoner i den nye kommunen, enten på heltid eller deltid. Det siste er avhengig av valg av organisasjonsform i den nye storkommunen. En posisjon som skal besettes er kandidat til ordførervervet i Indre Østfold kommune.

LES OGSÅ: Olav Breivik: – Jeg har foreløpig ingen planer om å bli ordfører i ny storkommune

Ut fra oppslutningen partiene har i dag er det reelt Høyre, Ap og Sp som kan komme i posisjon til å få ordføreren. Da Smaalenenes Avis spurte dagens Høyre-ordførere om de var aktuelle for å bli sitt partis kandidat var alle svarene så runde at alle kan tolkes å være aktuelle kandidater. Så i Høyre kan det bli kamp mellom fire profilerte personer: Erik Unaas, Thor Hals, Petter Schou og Olav Breivik.

I Ap tolker vi at kampen er mer åpen. Både Askim Ap's leder Kathrine Hestø Hansen og Eidsberg Ap's gruppeleder Janne Mustorp Ultvedt er aktuelle kandidater. Vi tror ikke Hobøl Ap's Håvard Wennevold Osflaten og tidligere ordfører når opp i den kampen. Men Ap kan også hente fram en samlende kandidat fra et av de andre partilagene.

LES OGSÅ: En av disse kan bli den nye ordføreren i storkommunen i Indre Østfold

I Sp peker trolig Trøgstads nyvalgte ordfører Saxe Frøshaug seg ut som en mulig kandidat til toppvervet i partiet og som en mulig ordførerkandidat. Men også Sp kan komme til å jobbe fram et nytt navn og kandidat til toppvervet i partiet eller som ordførerkandidat.

Indre Østfold kommunes første ordfører kan fort bli en overgangsfigur. En leder som styrer formingen og fronter enkelte upopulære vedtak i den nye kommunen. I «utlysningsteksten» til partiene bør egenskaper som handlekraft og visjonær være minst like viktige som samlende. Det er sentrale egenskaper når en ny sterk kommune skal formes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags