«Dette reformprosjektet er noe som kommer dyttende på oss»

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Befolkningen i Indre Østfold er heldige. Vi lever i gode kommuner, og er forsynt med politikere som har god kunnskap om lokale forhold. De kjenner sin kommune og forsøker å tjene sin befolkning etter beste evne. De er som regel folkelige, lett tilgjengelige og det er lett å være på talefot. Viktige saker for befolkningen er ofte skole, barnehage, helse, eldreomsorg. Politikerne lytter og forsøker som regel å prioritere slike saker. Lokaldemokratiet fungerer i all hovedsak svært godt. Vi skal selvsagt ikke gå imot alt som er nytt, men det som er verdifullt for oss og som fungerer godt bør vi ta vare på. Det er god verdikonservatisme.

I fine ordelag fremstilles den nye kommunereformen som en absolutt nødvendighet for å sikre velferden for oss alle. For meg ser det ut til at kommunene nå skal driftes etter en kommersiell forretningsmodell med sentralisering, rasjonalisering og økonomisering som et overordnet mål. Hvor blir det av mennesket oppe i en slik kald økonomitankegang? Det har da heller aldri vært noe sterkt krav eller entusiasme for en annen kommunestruktur verken fra folk flest eller lokalpolitikerne. Dette reformprosjektet er derimot noe som kommer dyttende på oss fra Høyre makter.

En ny storkommune kan fort komme til å gi et demokratisk underskudd. Ved en 5K modell kan distriktene Hobøl, Spydeberg og Marker håpe på 5–6 representanter hver i et nytt bystyret på 45, med maktbase i Askim rådhus. Eidsberg/Askim kan lett bli dominerende i dette selskapet. Antakelig er det Skiptvet som blir sittende med vinnerloddet med fortsatt full besetning i sitt kommunestyre. 21 representanter, tett på sin befolkning, som kjenner sin kommune ut og inn.

Det bør være en selvfølge å gjennomføre folkeavstemninger før eventuelle sammenslåinger, men dette er ikke uproblematisk. Flere av småkommunene er allerede satt under et sterkt press. Dersom de ikke går for sammenslåing trues de med å bli fratatt millioner i statlige overføringer. Når vi også vet at herværende lokalavis har sterk slagside i denne saken, kan en og rettferdig folkeavstemning lett bli temmelig illusorisk.

Dersom viljen er til stede og eksisterende bånd styrkes, kan vårt flotte Indre Østfold utmerket godt fremstå som en samlet og sterk region. Samtidig som det lokale folkestyret og den enkelte kommune kan bestå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken