Dette bør du vite før du gir poden antidepressiva

Antidepressia til barn og unge bør ikke være førstevalget, råder Helsedirektoratet

Antidepressia til barn og unge bør ikke være førstevalget, råder Helsedirektoratet Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Psykoterapi bør være førstevalg ved depressive symptomer hos barn og unge. Dersom det er aktuelt med antidepressiva, skal dette gis ved tett oppfølging og parallelt med psykoterapi.

DEL

Det er ikke mulig å si sikkert om enten psykologisk behandling, antidepressiva eller en kombinasjon av disse er mest effektiv i behandling av barn og unge med depressive symptomer. Det viser en kunnskapsoppsummering Folkehelseinstituttet har gjort for Helsedirektoratet.

Les også: Doreen hjelper deg å se hvordan tanker og følelser påvirker kroppen 

Hva er virker best?

På Helsedirektoratet hjemmeside står det at oppmerksomheten har vært rettet mot økende bruk av antidepressiva hos barn og unge i Norge.

For å få en bedre oversikt over effekter av ulike tiltak når det gjelder behandling av depresjon, har Helsedirektoratet bestilt en oppdatert kunnskapsoppsummering fra Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).  Instituttet ble bedt om å oppdatere to analyser: Hva er effekten av psykologisk terapi sammenlignet med:

• antidepressive medikamenter alene

• antidepressive medikamenter i kombinasjon med psykologisk terapi for barn og unge med depresjonssymptomer eller depresjon.

Endre anbefalinger?

Helsedirektoratet ønsket denne oppdateringen for å vurdere behovet for å revidere nasjonale faglige anbefalinger på området.  Men kunnskapsoppsummeringen endrer ikke tidligere vurdering av kunnskapsgrunnlaget. Direktoratet vet dermed fortsatt ikke hvilket behandlingsalternativ som er mest effektiv i behandling av depressive symptomer hos barn og unge.

Må kombineres

På bakgrunn av dette, er Helsedirektoratets vurdering at det ikke er kommet ny forskning om behandlingsalternativenes effekt som gir behov for å revidere den nasjonale anbefalingen om at psykoterapi bør være førstevalg ved depressive symptomer hos barn og unge.

Dersom det er aktuelt med antidepressiva, skal dette gis ved tett oppfølging og parallelt med psykoterapi, står det.

Artikkeltags