Gå til sidens hovedinnhold

Trodde du Coca-Cola var sukkerverstingen? Tro om igjen

Artikkelen er over 4 år gammel

Eyvind Hellstrøm og skoleelevene bommet på rangeringen.

(SIDE2): - Jeg er veldig overrasket over at sjokolademelken ikke har så mye sukker. Jeg trodde det var mye mer, sier Ruby (10).

Vi er på Ruseløkka skole i Oslo i forbindelse med lanseringen av «Smart på mat», et nytt undervisningsmateriell til bruk i mat-og helsefag i barneskolen. Nettsiden skal hjelpe barn til å lære mer om kosthold og helse, gjennom blant annet oppgaver og quiz.

Tirsdag fikk elevene sammen med kokk Eyvind Hellstrøm en innføring i materiellet og sjekket seg selv i en sukkertest. De skulle rangere populære drikker som selges i butikk fra mest til minst sukker.

– Jeg drikker mest Farris og vann, det er fordi mamma er opptatt av at jeg ikke skal få i meg så mye sukker, fortsetter Ruby.

Eyvind Hellstrøm: – Drikk vann

– Det var ikke overraskende for meg at disse drikkene inneholder en del sukker, og heller ikke rekkefølgen. Jeg synes eleven tok riktige grep, selv om det ikke var helt korrekt. De trodde energidrikk hadde mye sukker og Farris og vann lite, sier Hellstrøm og legger til:

– Jeg ønsker ikke å drive skremselspropaganda, men det er viktig som forelder at barna drikker vann, og ikke Cola, sier han til Side2.

Elevene trodde Coca-Cola, energidrikk og sjokolademelk var sukkerverstingene, og vann med smak og Farris var blant de bedre alternativene.

Riktig rekkefølge fra best til verst, med tanke på sukker, er imidlertid: vann med kullsyre, vann med smak, sjokolademelk, juice, iste, brus med sukker og energidrikk.

Her lages det over 200 milloner liter brus 

– Hjemmelaget mat er best

Det er Nasjonalforeningen for folkehelsen som står bak smartpåmat.no. Nettsiden er rettet mot 5-7.trinn og er et digitalt undervisningsmateriale til mat-og helsefaget. Siden skal lære barn om næringsinnhold i mat, og det å lage mat. «Smart på mat» dekker temaene matvaregrupper, kroppens puslespill, energi og lev vel. Her finner barna fagstoff, presentasjoner quiz og oppgaver.

TV-profil og gourmetkokk Hellstrøm var til stede på lanseringen fordi han er engasjert i norsk kosthold og at familier lager god mat fra bunn av. Han understreker at dagens barn gjerne bruker PC-en framfor bøker, og at man kan finne mye på nett og hente kunnskap, men PC-en kan ikke lage mat. Han er derfor svært positiv til den nye nettsiden.

– Dette er veldig bra. Det er viktig at barn får kunnskap og opplæring om mat og kosthold. I dag er det vanskelig å orientere seg og finne ut hva man skal spise, fordi tilbudet er blitt så stort, sier han.

Hellstrøm har gjennom blant annet «Hellstrøm rydder opp» god erfaring med det norske folks matvaner - både på restauranter og i hjemmet. Han påpeker at hvis barnet ikke lærer å lage god mat hjemme, eller i skolen, så kan det føre til dårlige kombinasjoner. 

– Derfor er det bra at det gis kunnskap og forståelse for mat i skolen og det å leve vel. Jeg prøver alltid å formidle at mat skal smake godt, det skal være sunt, men det må smake godt. Og hjemmelaget mat smaker godt.

Fikk 19.000 til å kaste godteriet 

 

Kommentarer til denne saken