(SIDE2): Det er liten tvil om at kosthold og ernæring er noe som engasjerer. Ulike kostholdsråd og matmyter dukker opp i både i diskusjoner med familie og venner, i media og i sosiale meninger.

Det er mange som vil dele sine «tips» og «anbefalinger», men det er ikke alltid like lett å vite hva og hvem man skal stole på.

Dette fører til at flere naturlige råvarer som ulike frukter, grønnsaker og potet har fått et heller ufortjent dårlig rykte de siste årene.

Men verken potet eller banan inneholder «farlige karbohydrater», nøtter er fortsatt sunt selv om det inneholder mye fett, og friske mennesker kan spise egg til daglig uten å måtte bekymre seg for kolesterolverdier.

1) Potet

Lavkarbobølgen for noen år siden førte til at blant annet potet ble en fryktet ingrediens. Men det er ingen grunn til  å styre unna poteter i sin naturlige form. Matforsker Simon Ballance i matforskningsinstituttet Nofima har tidligere uttalt at poteten er en viktig matvare man bør inkludere i kostholdet.

Ifølge Nofima har poteten en viktig rolle som moderat karbohydratkilde og denne matvaren inneholder flere andre viktige næringsstoffer som vitamin C, kostfiber, folat og kalium. Men husk at det sunneste potetvalget er kokte eller bakte poteter. For eksempel så kan potetmos og potetsalat inneholde store mengder fett og kalorier, mens frityrstekt pommes frites og potetchips er kilder til akrylamid. Dette er skadelige stoffer som antas å være kreftfremkallende.

2) Banan

Denne gule frukten har fått enormt mye oppmerksomhet det siste året. Hvem kan vel glemme «banandebatten» i fjor hvor løpedronningen Ingrid Kristiansen ble forbannet etter PT Helle Bornsteins blogginnlegg om bananen?

Ja, banan har noe høyere innhold av fruktsukker enn mange andre frukter, men nettopp derfor blir denne frukten sett på som ypperlig treningsmat eller som et smart mellommåltid når du trenger rask energi!

Banan kan skryte av å være en kilde til flere viktige næringsstoffer som for eksempel kalium og vitamin B6. I tillegg får du i deg fiber, magnesium, selen og sink. Og hvis du tror det å spise banan gjør deg overvektig, så vit at en middels stor banan inneholder cirka 90 kilokalorier. En sjokolade på 100 gram bidrar med cirka 500 kilokalorier. Med andre ord så er det trolig ikke bananspisingen alene som har skylden hvis du opplever å gå opp i vekt.

3) Avokado

Avokado er blitt skikkelig poppis de siste årene og det med god grunn!

Likevel er det også mange som er redd for å «spise for mye avokado» fordi dette er en fet frukt. Ja, avokado har et høyt innhold av fett, men dette er fettsyrer av den gunstige sorten. Mer fett i kostholdet, fra for eksempel  avokado, kan bidra til et mer stabilt blodsukker samt en bedre og mer langvarig metthetsfølelse. I tillegg er frukten proppfull av andre gode næringsstoffer som kalium, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin og fiber.

4) Nøtter

Nøtter er sunn snacks du kan nyte med god samvittighet. Nøtter er også blant de mest fettrike, men samtidig proteinrike, matvarene fra planteriket, skriver Bama på sine nettsider.Selv om nøtter inneholder mye fett så er det hovedsakelig snakk om sunne fettsyrer så ikke styr unna nøtter på grunn av høyt fettinnhold! I stedet bør du være obs på mengden nøtter du spiser. For mye av det gode kan fort bli mange ekstrakalorier.

Helsedirektoratet anbefaler å spise et liten neve usaltede nøtter hver dag. Dette tilsvarer cirka 20 gram og utgjør for eksempel 20 mandler eller 15-16 cashewnøtter eller 7 stykk valnøtter.

5) Egg

Egg hadde i flere år et rykte på seg å være en «kolesterolbombe» og at man derfor burde begrense inntaket. De senere årene har ernæringseksperter forklart at en normal frisk person fint kan spise flere egg om dagen uten å være bekymret for helsa.

Faktisk så er egg en meget næringsrik matvare som inneholder alle livsnødvendige stoffer unntatt vitamin C. I tillegg er egg en kilde til protein av høy kvalitet og egg kan brukes til så mangt!