KONGSVINGER: Sykkel-talentet er en av flere unge og lovende syklister fra Indre Østfold. Selv om det er landeveissykling han satser, er han også en habil langrennsløper og har faktisk gått norgescup i langrenn i år. Han bruker skigåingen aktivt i treningsarbeidet.

– Nå utenfor sykkelsesong går jeg en del på ski, det er ikke helt vanlig for syklister – men jeg liker mye bedre å trene ute i naturen. Om vinteren blir det fort en del timer inne på «rulla», dermed er langrenn et fint treningsalternativ som gir fordeler når det kommer til kapasitet og oksygenopptak, som også er svært viktig for en syklist.

LES OGSÅ: Eli (23) står som en vegg i eliteserien takket være vilje og hardt arbeid

Flyttet til Kongsvinger

Spydebergingen flyttet alene til Kongsvinger da han kom gjennom det trange nåløyet og fikk plass på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) for sykkel. Han er nå på sitt andre år, og er svært fornøyd med at det ble NTG.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Det er klart det var litt skummelt i starten da alt var nytt og uvandt, men jeg angrer ikke. Det å gå på NTG gir veldig mange fordeler. Vi trener i skoletiden, får tett oppfølging og jeg bor rett ved skolen. Dessuten krever sykling en del reisedøgn – men siden jeg går på NTG får jeg idrettsfravær, det hadde ikke vært like lett på en vanlig videregående. Jeg har hatt god utvikling siden jeg begynte, trener syv dager i uka og har totalt 630 timer trening i året.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Det at jeg bor alene og omtrent bor på skolen, fører til at jeg i større grad har blitt en 24-timersutøver. Hverdagene består kun av trening, skole og hvile – derfor er jeg veldig bevisst på maten jeg spiser, som en syklist har vi ofte lange treningsøkter på mange timer – derfor er kosthold utrolig viktig.

LES OGSÅ: To lokale treningssentre slår seg sammen med milliardær: – Dette er utelukkende positivt

Ser frem til sesongen

I likhet med andre indre østfoldinger som brødrene Marius og Jørgen Christoffersen fra Askim og Ådne Ihle fra Spydeberg, sykler Martin Sjøen for Glåmdal SK. Han ser frem mot årets sesong som starter i slutten av april, med ritt i Belgia. I løpet av sesongen er målet hans å hevde seg i norgescupen og få gode resultater – men han legger ikke skjul på hva årets høydepunkt vil bli, som faktisk vil foregå på «hjemmebane».

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Planen er å sykle NM gateritt i Askim 21. juni, som uten tvil er ett av årets høydepunkter. Målet er å være med å prege rittet og at en av lagets ryttere vinner. Jeg gleder meg veldig til å sykle i Askim. Det blir moro å sykle i en løype jeg kjenner så godt til, i et så prestisjefylt ritt som NM er.

LES OGSÅ: To Askim-gutter til topps med Vålerenga – gir opphold på Kanariøyene litt av æren

Sikter høyt

Unggutten sikter høyt og er klar på hva som er hans drømmemål, nemlig å bli en continental-rytter, som vil si å sykle på øverste nivå i Norge. Han legger ikke skjul på at det er et stykke dit enda, men at alt er mulig.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Det er mange om plassen men jeg har troen på at det kan være mulig om noen år - så lenge jeg har progresjon i treningen, har et godt team rundt meg og holder meg unna skader og sykdom.

Min treningsuke

Mandag: Intervall (2timer)
Tirsdag: Styrke/basis (1,5t)
Onsdag: Langtur (3-4t)
Torsdag: Intervall (2t)
Fredag: Rolig trening (1,5t)
Lørdag: Langtur/ritt (3t)
Søndag: Langtur/ritt (3t)

Totalt ligger Martin Sjøen på hele 630 treningstimer i året.