MYSEN: – Det er ikke så vanskelig å sette seg ned foran sofaen klokka ni om kvelden for å se nyheter. Man trenger ikke forstå alt, men det er fint å få et overblikk. Om man ikke har tid til å se nyhetene på TV er det mange nyhets-apper man kan bruke. Det er ikke all politikk som engasjerer meg. Bompenger er et eksempel på det, men er det ting som har noe å si for meg i hverdagen synes jeg det er interessant. Det er viktig å ta snakke om temaer som angår unge hvis man ønsker å nå dem, sier trøgstingen.

Hun sier ungdommer ikke er de enkleste å engasjere, men opplever at mange holder seg oppdatert på hva som skjer i verden.

– Unge leser nok mye mer enn hva man tror, men det er ikke alle som tørr å si meningene sine. Det er nok lettere når man blir litt mer voksen, tror Olesen.

(Saken fortsetter under grafikken)

Ønsker små klasser

Til tross for at Olesen ikke kan stemme før om to år, fulgte hun spent med da ungdomspolitikerne grillet hverandre under skolevalgsdebatten tirsdag formiddag.

– Størrelser på klasser og antall lærere i klasserommet er noe jeg bryr meg mye om. Da jeg gikk på Skjønhaug skole var klassene mindre, og da følte jeg lærerne kjente meg og visste hva som skulle til for at jeg skulle bli bedre i fagene. Det er ikke like lett for lærerne når klassen har 30 elever, sier hun.

Da politikerne diskuterte abort og klima spisset hun også ørene.

– Jeg er ikke enig med for eksempel KrF om å stramme inn abortloven, men jeg ønsker heller ikke at man skal kunne ta abort i uke 18. Når det kommer til klima synes jeg det er viktig at Norge ikke bare tenker lokalt, men hjelper andre land som driver med masseutslipp, sier hun.

(Saken fortsetter under grafikken)

Usikker på hva som skal til for å engasjere flere

En guttegjeng som satt på nabobordet i atriet synes det var vanskeligere å la seg fange av valgsendingen som elever på Medier- og kommunikasjon på Mysen videregående skole sto for.

– Vi er ikke så interessert i politikk, men vi bryr oss om det som skjer på skolen, sier Oscar Felix (16) fra Mysen og Lars Spernes (16) fra Ørje.

– Hva skal til for å engasjere flere unge?

– Vi vet ikke, svarer guttene.

(Saken fortsetter under bildet)


En annen jentegjeng mente derimot at det var noe som kunne gjøre at de ble engasjerte.

– Hvis politikerne endrer noe til det verre hadde jeg engasjert meg, sier Svea Linéa Aronsson (15).

– Hvilken type sak kunne det vært?

– Ting som angår klima. Jeg synes politikerne bør være strenge for å få folk til å være klimavennlig, men folk må også ta ansvar. Ta kollektiv og sorter søpla, svarer jentene.