MARKER: Åpenhet er et viktig stikkord for forebygging av selvmord. Å ha et nettverk rundt seg kan bety uendelig mye, påpeker lederen i Ørje, IL, Morten Bakker.

– For mange kan det være lettere å legge fram sine problemer hvis man har en man kjenner godt i et lag eller en forening. Da kan man snakke med en som man kjenner seg trygg på, sier han.

LES OGSÅ: En dramatisk hendelse gjorde Karin redd for å gå ut alene – Bymisjonen har hjulpet mye

Åpne seg om vanskelige tanker

Idrettslaget er én av åtte foreninger som sammen med kommunen strekker ut hendene og blir med på å forebygge selvmord.

Førstkommende onsdag vises filmen «Blindsone» på Marker-kinoen på rådhuset. Tema for filmen er hvordan voksne og foreldre kan hjelpe barn og unge å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser. Avdelingleder ved psykisk helse, Ann-Thoril Horpestad oppfordrer dem som har noe på hjertet om å legge inn en ekstra stopp etter filmen.

– Når filmen er slutt blir det åpne dører inn til lokalene til psykisk helse (i de tidligere lensmannskontorene i rådhuset). Her er alle hjertelig velkommen til å slå av en prat med Finn Wahl og meg selv hvis man har noe på hjertet. Vi skal ha kaffekoppen klar, sier avdelingsleder Anne-Thoril Horpestad.

LES OGSÅ: Camilla (43) om brorens selvmord: – Vi forsto hvorfor det skjedde

Hva kan vanlige folk gjøre?

20. november skal det holdes en temaaften som belyser selvmordsproblematikken. «Hvordan kan vi oppdage at noen rundt oss sliter», er blant problemstillingene som en foredragsholder fra Norges Røde Kors vil ta opp.

– Det er viktig å være seg bevisst at selvmord ikke bare er noe fagfolk kan hjelpe til å forhindre. Like viktig er det hva vanlige folk kan gjøre for andre vanlige folk, påpeker Mette Ane Therkelsen i Røde Kors Marker, som har tatt initiativet til at foreninger går sammen om å forebygge selvmord.

Morten Bakker i Ørje IL sier at han aldri har fått noen spesifikk henvendelse fra personer som sliter med selvmordstanker.

– Men vi i idrettsforeningen prøver å fange opp signaler underveis. De kan komme til uttrykk på mange vis – som noe så enkelt som at noen sliter med å betale treningsavgiften sin, sier han.

Et tungt år for bøndene

Ann-Thoril Horpesatd påpeker at Marker er en landbrukskommune.

- Bondelaget oppfordrer sine medlemmer til å være åpne om problemene som tørkesommeren har skapt. Det å snakke med hverandre kan utgjøre forskjellen mellom  å kjenne på håpløst til å finne løsninger og se muligheter.