Ikke klare for omkamp – vil fortsatt stå på egne bein

ORDFØRER: Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) ser ikke for seg at Marker bør snu og ta en omkamp om innlemmelse i den nye storkommunen. ARKIVFOTO

ORDFØRER: Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) ser ikke for seg at Marker bør snu og ta en omkamp om innlemmelse i den nye storkommunen. ARKIVFOTO Foto:

Prosjektrådmann i Indre Østfold kommune, Georg Smedhus, stiller døra på gløtt for Marker kommune. Men ordføreren og hennes partikollegaer ønsker foreløpig ingen omkamp.

DEL

MARKER: – Vi holder oss i ro inntil videre, sier ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap).

– Vi ønsker å se an hva som skjer med kommunene lenger vest. Mange reformer skal lande og komme på plass. Har vi økonomien som skal til for å stå på egne bein, vil det beste for Marker være å fortsette der vi er i dag, sier hun.

Flertallet som bestemmer

Det var Arbeiderpartiet sammen med Senterpartiet som sikret klart flertall for at Marker skulle holde seg utenfor den nye storkommunen. Høyre, KrF, Venstre og en uavhengig representant stemte i favør av innlemmelse, men de utgjorde bare åtte av de 25 representantene i kommunestyret.

Roy Løvstad, partikollega med ordføreren, bekrefter at han hørte til dem som under prosessen i forkant var positiv til at Marker skulle gå inn i storkommunen.

– Men i et parti er det flertallet som bestemmer. I realiteten har vel det som skjer vestover heller ikke betydd så mye for oss så langt. Vi får se hvor de lander. Per i dag er dette ikke noe tema hos oss, sier han.

Enkelt å få til administrativt

Smedhus sier til Smaalenenes Avis at dersom Marker «på overtid» kommer med et ønske om å bli med i storkommunen, vil det rent administrativt være enkelt å få det til.

– Dette er utelukkende et politisk spørsmål. Administrativt vil vi klare å håndtere de politiske føringer som kommer, sier han.

Den nye storkommunen (Hobøl, Spydeberg, Askim, Eidsberg, Trøgstad) er et faktum fra 1. januar 2020. Skiptvet har også valgt å holde seg utenfor, og ingen signaler herfra tyder på at kommunen har noe ønske om å snu.

Artikkeltags