«Vi har liten tro på at en kommune er en god eier av et sommerteater»

EIER: Skal Marker kommune overta eierskapet av Soot-spelet. Politikerne er i tenkeboksen.

EIER: Skal Marker kommune overta eierskapet av Soot-spelet. Politikerne er i tenkeboksen.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ingen tvil om at Soot-spelet har blitt god markedsføring av Marker kommune og slusene. En klar majoritet av de besøkende kommer fra andre steder i landet enn Marker.

Men spelet er som andre utearrangement i Norge et sjansespill og er vanskelig å gjøre til en kassasuksess. De tre årene har gitt, ikke et stort, men lite underskudd på 60.000 kroner.

LES MER: – Folk er lei av å betale eiendomsskatt, og de undrer seg over om den går til å drive skuespill

Publikumsinntektene alene dekker kun rundt halvparten av kostnadene på drøye 2,1 millioner kroner. Nå er det til politisk vurdering om Marker kommune skal overta eierskapet av spelet for å sikre videre eksistens.

LES MER: «Dersom det vedtas å støtte Soot-spelet med kommunale midler, så mener Sp at kommunen også bør eie det»

Noe det i realiteten allerede delvis har gjennom Regionalpark Haldenvassdraget som Marker er med i.

Kommunestyret i Marker vedtok tirsdag å utsette avgjørelsen om Marker kommune skal overta eierskapet av spelet. Politikerne kommer tilbake til saken over sommeren. Det var ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) fremmet utsettelsesforslaget.

Hun understreket at Soot-spelet tiltrekker seg besøkende langt utenfor kommunen og betyr mye for bygdas omdømme. Det har hun ha rett i, men vi har liten tro på at en kommune er en god eier av et sommerteater. Det ligger langt utenfor det som normalt defineres som kommunal aktivitet.

Og de som lykkes gjør det med en blanding av frivillig innsats, dugnad, lokal sponsing og ren idealisme.

Kjente artister, skuespillere er sikkert en av årsakene til at Soot-spelet har trukket publikum fra fjern og nær, men det har også garantert dratt kostnadene i været.

LES MER: «Rådmannens forslag tilslører virkeligheten – kommunen vil måtte dekke store underskudd for Soot-spelet»

Det er ikke noe kritikkverdig i det. Det er skuespillernes levebrød. Men vi tror forståelsen hos innbyggerne i Marker er liten for at skattekroner skal gå til skuespillerlønninger. Av regnskapet ser vi at Østfold fylkeskommune bidrar med smuler, som vanlig når det gjelder Indre Østfold.

Den beste løsningen ligger trolig i mer privat støtte (lokalt næringsliv), høyere billettpriser, langt større fylkeskommunal støtte (enn småpengene de får i dag) og en kommersiell utvikling av alt fra parkering, effekter til kiosksalg. Og et lokalt ideelt eierskap.

Dugnadsånden og iveren etter å støtte spelet kan fort forsvinne med et kommunalt eierskap.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken