Får enda mer penger – har nå mottatt nesten 30 millioner totalt fra Riksantikvaren

ØRJE SLUSER: ØRJE SLUSER: Sluseanlegget på Ørje er fra 1860. Nå går det mot fredning for hele Haldenkanalen hos Riksantikvaren. Her er det Turisten som sluses igjennom. ARKIVFOTO

ØRJE SLUSER: ØRJE SLUSER: Sluseanlegget på Ørje er fra 1860. Nå går det mot fredning for hele Haldenkanalen hos Riksantikvaren. Her er det Turisten som sluses igjennom. ARKIVFOTO Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Helt fantastisk. Totalt nærmer vi oss nå 30 millioner kroner i tildelinger fra Riksantikvaren siden 2012, sier kanalsjef Steinar Fundingsrud.

DEL

MARKER: Haldenkanalen er inne på Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner. Tildelingen for 2019 lyder på godt og vel 3,9 millioner kroner. På landsbasis er Haldenkanalen ett av 15 anlegg som mottar midler innenfor dette programmet. Andre anlegg er for eksempel Odda Smelteverk, Rjukanbanen og Fetsund lenser.

Kanalreparatører

Ifølge Fundingsrud vil 2019-midlene fordeles med 1,8 mill. kroner i materialer samt lønn til to kanalreparatører, 450.000 kroner til Brekke sluseanlegg, 960.000 kroner til skinneanlegg på Skullerud i Høland (hvor 700 meter med jernbanespor gjenopprettes), samt godt og vel 700.000 til tre istandsettinger, blant annet av Strømsfoss sluser.

– Vi er veldig stolte over å være med på Riksantikvarens liste, sier Fundingsrud, som håper at midler til lokstallen og løkskiva på Skulerud får sin plass innenfor neste års tildeling.

KANALSJEF: Steinar Fundingsrud er svært tilfreds med samarbeidet med Riksantikvaren. ARKIVFOTO

KANALSJEF: Steinar Fundingsrud er svært tilfreds med samarbeidet med Riksantikvaren. ARKIVFOTO Foto:

31 prosent av søknadssummen fikk ja

Noen automatikk i tildeling av midler er det så langt ifra. Ifølge en pressemelding har Riksantikvaren måttet gjøre en streng prioritering innenfor 2019-tilskuddet. For 2019 kom det inn søknader fra totalt 29 tekniske og industrielle kulturminner på om lag 189 millioner kroner. Riksantikvaren hadde rundt 58 millioner kroner til fordeling.

Riksantikvaren fordeler også 63 millioner kroner til fartøyvern i 2019. Her er dampskipet Engebret Soot, med base på Ørje, tilgodesett med 38.775 kroner.

Artikkeltags