Gå til sidens hovedinnhold

Fra tre kanter kommer de vandrende med innbyggere på slep

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå skal Marker, Eidsberg og Rakkestad konkurrere om hvem som har de sprekeste deltakerne.

Søndag 14. mai arrangerer Den Norske Turistforening (DNT) Indre Østfold tur inn i Fjella fra tre kanter og kommuner. Ordførerne leder an. Spørsmålet blir hvem av de tre som klarer å mobilisere flest deltakere. Er det Eidsberg, Rakkestad eller Marker?

– Rakkestad er favoritt

Rakkestad er favoritt, ifølge nestleder i DNT Indre Østfold, Per Vidar Pedersen. Til helgen har han fått med seg Eidsberg – ordfører Erik Unaas, ordfører i Marker, Kjersti Nythe Nilsen, og ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække. Da blir det en utradisjonell ordførerkamp i Fjella, skriver Rakkestad Avis.

Kjersti Nythe Nilsen, Ap – ordfører i Marker, oppfordrer innbyggerne til å bli med. Hun har lagt turen ut på sin egen Facebook – side og innrømmer at hun blir positivt overrasket hvis mange møter opp.

– Det hadde vært artig, sier hun til Smaalenenes Avis.

Seks timers tur

Fra Marker er det 11 kilometers gange, mens fra Eidsberg er det en mil. Rakstingene slipper med seks kilometer. Hele turen skal vare i seks timer inkludert pauser.

Eidsbergingen Svein Syversen er med i DNT Indre Østfold. Han tipper at det blir 200 deltakere førstkommende søndag.

– Jeg har sett fram til denne turen. Den vil markedsføre Fjella som et unikt, regionalt friluftsområde – langt utover Indre Østfolds grenser, uttaler Syversen. Etter at de tre kommunene er samlet ved Søndre Stange varde, går alle turdeltakerne til Blestjern for en rast.

 

Historie i skogen

Ordførerne samler troppene fra hver sin kant og møtes ved Søndre Stange varde. Deltakere fra Marker kjører samlet til Holaug og følger skogsbilen innover i skogen. I Eidsberg er det felles busstransport via Svarverud til Rundtjern. Rakstingene møtes ved Korperudmoen søndag formiddag.

– Varden er grensepunktet der de tre kommunene møtes i ett punkt. Ordførerne skal få kjørt seg med spørsmål fra Fjella og andre viktige temaer. Det blir også en konkurranse om hvem som klarer å få med seg flest turgåere, forteller Pedersen i DNT Indre Østfold, som arrangerer søndagens historiske tur.

Samlet vandrer turgåerne videre innom våpenhula fram til den nye gapahuken Vardebu ved Blestjern hvor de får historisk innsikt fra flyslippet i 1944.

– Deretter går turen opp til tårnet på Nordre Stange varde, avslutter Pedersen.

Allemannsretten står sterkt – tvilsomt om det blir rideforbud i lysløypene 

Skogen frister

En som er godt kjent i fjellaområdet, er Erik Unaas. Som ivrig orienteringsløper og friluftsmann ser han fram til å dra mot skogen.

– Jeg har løpt rundt i Fjella med kart og kompass hele mitt liv, og jeg har vært medlem i DNT helt siden speidertiden på slutten av 1980 – -årene. Jeg er veldig glad for oppmerksomheten dette friluftsområdet nå får. Håper mange flere av våre innbyggere blir fristet til å ta det i bruk ï framtiden, sier han til Rakkestad Avis.

Unaas har tro på at Eidsberg kan slå fra seg denne søndagen, men avslører sin store svakhet.

– Jeg har høydeskrekk, så jeg tror nok Solbrække og Nilsen er raskere opp trappene i tårnet på Nordre Varde enn meg, sier Eidsberg – ordføreren til Rakkestad Avis.

Les også

Her er DNTs nye hytte som du kan overnatte i på tur i Trømborgfjella

 

Kommentarer til denne saken