Vil gjerne ha ny barnehage - men ikke på idrettsplassen

Naboer protesterer: De nærmeste        naboene til tennisanlegget på Torpmoen er bekymret for at plassen snart må vike for en storstilt barnehageutbygging. De er       redd både dugnadsånd og et populært fritidstilbud, ikke minst om vinteren, kan gå tapt. F.v. samboerparet Stian Engh og         Tina Jensen med sønnen Jacob, og ekteparet Kjersti og Bjørn Olav Sætra.

Naboer protesterer: De nærmeste naboene til tennisanlegget på Torpmoen er bekymret for at plassen snart må vike for en storstilt barnehageutbygging. De er redd både dugnadsånd og et populært fritidstilbud, ikke minst om vinteren, kan gå tapt. F.v. samboerparet Stian Engh og Tina Jensen med sønnen Jacob, og ekteparet Kjersti og Bjørn Olav Sætra.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bekymrede naboer hever nå stemmen mot planene om en ny barnehage til 47 millioner kroner på en populær idrettsbane i Ørje.

DEL

MARKER: – Et skikkelig dårlig valg, for å si det rett ut, sier den gamle fotballhelten Johnny Jensen, som sammen med halvbroren Arnfinn legger ned dusinvis av dugnadstimer hver vinter på å lage skøyteis til barna. Han tok over etter faren, avdøde Helge Jensen, som gjennom flere tiår gjorde en utrettelig innsats for å skape gode fritidstilbud til barn og ungdommer på Ørje.

– Viktig fritidstilbud

Vi møter Johnny sammen med nære naboer til Torpmoen, som den kommunale tomten kalles. De understreker meget sterkt at de ikke er imot at det bygges en ny barnehage i kommunen, men mener det er helt feil å peke ut akkurat dette området som førstevalg til ny barnehage.

Nå på sommeren ligger tre tennisbaner velpreparerte og fine på tomten, som er omgitt av nettinggjerde, furutrær, løvskog og grønt gress. På vinteren sprøytes banene til med skøyteis, når forholdene tillater det. Alt gjøres på dugnad på anlegget som ligger tvers over Haldenveien for mølla. Aktiviteten er stor, sommer som vinter.

– Både tennisbanene og skøytebanen er drevet av dugnad. Det går sikkert an å flytte tennisbanene, men vi er mest opptatt av skøyteisen på vinteren som er et kjempetilbud til barna. Det blir ikke lett å erstatte den. Jeg vil ikke være komfortabel med å ta med 40 unger ut på et islagt vann, sier Stian Engh (30), som er lærer på Marker skole og vet hvor populær skøyteisen på Torpmoen er. Han og samboer Tina Jensen (29) har bodd i Molteveien siden 2014. De hørte ikke noe om barnehage da de kjøpte huset. De er nærmeste naboer til tomten. Det er også ekteparet Kjersti (37) og Bjørn Olav Sætra (40), som har bodd her i 15 år.

– Dugnaden dør

– Dette er en flott grønn lunge og et populært aktivitetsområde midt inne i et boligfelt. Det er veldig rolig og fredelig her. Med en barnehage vil det komme mye mer trafikk og støy, sier Kjersti Sætra.

– Nå er det småbarnsfamilier i mange av husene her i Molteveien. Det er en fredelig bakevje, sier Tina Jensen.

Samtidig er de opptatt av at mye av dugnadsånden og den frivillige innsatsen kan bli borte om tilbud som det på Torpmoen forsvinner. Espen Jensen, også han en tidligere fotballhelt i Indre Østfold, minnes hvor viktig området her var for ham i oppveksten.

– Er du skoletrøtt så blir det ikke bedre av at alt av aktiviteter skal foregå på og rundt skolen. Kan vi ikke ha noen tilbud utenfor også? Det er heller ikke bra at vi skal betale oss vekk fra den frivillige innsatsen, for eksempel med eiendomsskatt. Dugnaden drepes hvis alt av slike løkker skal tas, sier Espen Jensen.

 


Inhabile?

Før helgen fikk ti husstander i nabolaget informasjon fra kommunen om saken. Av rådmannens forslag til innstilling til politikerne går det klart frem at Torpmoen i Ørje er administrasjonens førstevalg som barnehagetomt. Det foreslås å bygge en fire-avdelings barnehage med opsjon på å bygge ut til fem avdelinger, til en kostnad av opp mot 47,1 millioner kroner.

Politikerne får saken til behandling denne uken, og nå går det fort i svingene. I morgen tas den opp i oppvekst- og omsorgsutvalget, torsdag går saken videre til formannskapet, før kommunestyret får den på bordet 22. juni.

Både leder og nestleder i utvalget er for øvrig blant naboene til Torpmoen. Overfor Smaalenenes Avis bekrefter utvalgsleder Benedikte Lund (KrF) at hun og nestleder Marita Bakker (Ap) er blant de berørte naboene, og at de må vurdere å erklære seg inhabile i saken. For øvrig viser hun til virksomhetsleder for Grimsby barnehage, Tove Skubberud Wang, for kommentar.

Artikkeltags