Lege fra Askim mener at ebola nesten kan sammenlignes med svartedauden

I FELTEN: Lege Gunnar Hasle er opprinnelig fra Askim og spesialist i infeksjonssykdommer. Tilknyttet Leger Uten Grenser dro han til ebolarammede Liberia for fire år siden. FOTO: Privat

I FELTEN: Lege Gunnar Hasle er opprinnelig fra Askim og spesialist i infeksjonssykdommer. Tilknyttet Leger Uten Grenser dro han til ebolarammede Liberia for fire år siden. FOTO: Privat Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med fare for eget liv reiste lege Gunnar Hasle (64) for fire år siden til ebolarammede Liberia i Afrika. Onsdag 10. oktober kommer han til Ørje for å fortelle om hva han opplevde.

DEL

MARKER: – Jeg er forberedt på at det blir både fysisk og psykisk krevende, sa Hasle til Dagbladet før han reiste i 2014 – ikke helt etter konas ønske. Hasle er opprinnelig Askim-gutt og gikk på Askim videregående skole før han startet på sine medisinstudier.

LES OGSÅ: Kriser vi har glemt

Amuletter og "hellige klær"

Ifølge Hasle kan ebola nesten sammenlignes med svartedauden i Norge, da den brøt ut i 1349. Også den gang var det syndebukker og overtro. Svartedauden ble oppkalt etter fargen på kroppen til de om lag 75 millioner menneskene som døde. Da de ble syke tok det mellom tre og fem dager før de døde.

Hasle, som reiste til Liberia for Leger Uten Grenser, opplevde at ebolaepidemien var omgitt av mange merkelig forestillinger i Afrika. Mange av innbyggerne i de aktuelle landene nektet å tro på sykdommen og opprettholdt dermed begravelsesritualer som å kysse, vaske og være nær de som var døde. Mange mente at ebola kunne være brakt inn av helsearbeidere, Vesten eller til og med presidenten i landet. Mange var preget av sterk overtro om at amuletter og «hellige klær» og gudstro skulle kunne redde dem.

LES OGSÅ: Even Walseng fra mysen

Spesialist i infeksjonssykdommer

Selv om legene fikk bukt med ebola i 2014, er sykdommen på langt nær å betrakte som et tilbakelagt fenomen. Så sent som i sommer har flere tilfeller brutt ut i Kongo.

Gunnar Hasle (f. 1954) er spesialist i infeksjonssykdommer og driver Reiseklinikken i Oslo.

Det er Fotohistorisk forening i Marker som har invitert Hasle som foredragsholder til Ørje Brug.

Artikkeltags