Gå til sidens hovedinnhold

Markant økning i rusbruk i bygda – arrangerer ungdomskonferanse i kveld

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdataundersøkelsen i Skiptvet bekymrer. I kveld inviteres alle til konferansen Sammen for barn og unge i Skiptvet.

SKIPTVET: Det er årets utgave av ungdata-undersøkelsen som er utgangspunkt for kveldens konferanse. Helge Bjørnsen legger fram resultatene, og har også noen forslag til hvordan både kommune og foreldre kan møte utfordringene.

– Andelen ungdommer som svarer at de har drukket seg tydelig beruset har økt fra 8 til 17 prosent. I landet som helhet er det 12 prosent som svarer slik, sier Bjørnsen, som også mener at økningen i bruk av cannabis er verdt å merke seg.

LES OGSÅ: I denne bygda er de unge mer på skjerm enn unge ellers – kollektivtilbudet får bunnkarakter

Faller fra frivillige organisasjoner

I Skiptvet er det også enn både i landet forøvrig og Østfold flere som slutter i organiserte aktiviteter.

– Organisert aktivitet har positiv betydning på tilhørighet og trivsel. Ungdommer som faller fra er mer sårbare for andre, og kanskje ikke så positive, forhold enn barn. Derfor vil jeg råde til at det settes inn tiltak for å forhindre frafall i ungdomsgruppen hvis man vil at det skal ha en forebyggende virkning, sier Bjørnsen.

I hele landet er det en vesentlig endring i ungdommens fritidsvaner. De er mer hjemme og de er på nett. I Skiptvet oppgir dobbelt så mange som sist at de daglig bruker mer enn to timer på sosiale medier.

– Ungdom i Skiptvet bruker lengre tid foran skjerm enn det som er snittet for landet. Det foreldre bør være oppmerksom på er at mye av denne aktiviteten skjer sent på kvelden og om natta, sier Bjørnsen

Siden den første ungdata-undersøkelsen i 2012 er det også langt færre som er fornøyd med ungdomsmiljøet i bygda. Mens 70 prosent var fornøyd i 2012, var bare 49 prosent fornøyde i 2019.

– Dette kan skyldes flere ting, men en ting som foreldre kan være obs på er at ungommene nå rapporterer at de er mye mer hjemme. Det er også dobbelt så mange nå som oppgir at de bruker mer enn to timer på sosiale medier, sier Bjørnsen.

Han peker videre på at ungdomshjernen er under stor utvikling, og ungdommene stiller spørsmål ved de grenser som er satt på en annen måte enn barn.

– Derfor er grensesetting mer krevende i denne aldersgruppen, og det kan være en fordel i mange sammenhenger at ungdom som er mye sammen har ganske like rammer å forholde seg til og at hele foreldregruppen er tydelig.

LES OGSÅ: Undersøkelse avslørte at mange Askim-ungdommer sliter psykisk – nå tar skolen grep

Foreldre klare med tiltak

En foreldregruppe som allerede har tatt tak i problematikken, er foreldrene på 5. trinn på Kirkelund skole.

– Vi har hatt en trinnfest nå i høst, og flere andre trinn har hatt arrangementer som bålfest og jentekveld, forteller Mona Madland Hansen.

Hun er en av foreldrene som møter fram på ungdomskonferansen i kveld, klar til å styrke og støtte ungdommene i bygda. På femte trinn ble man enige om å leie Østfoldbadet til festen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Først hadde vi konsert med Stone Heart, og etterpå var det samling i Østfoldbadet. Det svært vellykket, sier Madland Hansen, som på denne måten satser på å bygge opp en stor gledeskonto for de kommende ungdommene.

– Vi vet jo at det kommer vanskeligere tema og ting vi må konfrontere dem med, så da gjelder det å ha noen gode minner i sekken, sier Madland Hansen.

I tillegg til Bjørnsen skal også Marte Sveberg Bjørstad foredra om psykisk helse og relasjoner på konferansen.

Kommentarer til denne saken