MARKER: Hun er klar i hodet som en ungdom og kunne gå for å være mange år yngre. På 100-årsdagen onsdag vanket det både ordførerbesøk og masse gratulasjoner og gaver, blomster og marsipankake til den spreke jubilanten hjemme i aldersboligen i Industriveien på Ørje. Her har hun bodd alene i noen år etter at mannen Eggert Tangen døde i 2005. De fikk tre gutter – den eldste er 69 år nå – og Margit har åtte barnebarn og sju oldebarn. Det eldste oldebarnet er 21 år.

Et trygt og godt liv

– Jeg er så takknemlig for at jeg kan greie meg sjøl, stå opp, gå i dusjen og lage mat. Det eneste er at jeg får hjelp til å vaske en gang annenhver uke. Det går veldig bra, jeg greier meg fint. Jeg har lett for å gå. Når jeg går ute, bruker jeg rullator, men inne klarer jeg meg fint uten. Jeg har ikke hatt noen hofteoperasjoner, forteller Margit Tangen, som syntes det var stor stas å få besøk av ordfører Kjersti Nythe Nilsen på selve dagen.

Også svigerdatteren Randi Tangen (67), som er gift med Margits eldste sønn Arne (69), satte stor pris på besøket. Hun har et nært og godt forhold til 100-årsjubilanten.

– En helt fantastisk snill, god og hjelpsom dame. Jeg har hatt henne som svigermor i snart 50 år og vi er som mor og datter, sier Randi Tangen.

– Hva tenker du om å bli 100 år, Margit?

– Jeg trodde nok aldri jeg skulle oppleve det. Det er veldig rart at en kan bli så gammel. Åra går så fort. Jeg husker jo godt krigen, jeg var 21 år da den begynte. Jeg tror jo at levetida vår er bestemt helt fra vi lå i mors liv. Så har jeg jo aldri verken røyket eller drukket alkohol da, og levd et trygt og godt liv. Norge er et fint land å bo i, og Marker er en bra bygd, sier jubilanten.

Gartneri og blomsterbutikk

Margit vokste opp på Hermansetra i Rødenes, men flyttet til Ørje for 57 år siden da hun giftet seg med Eggert Tangen. Hun arbeidet en del år i to butikker på Slitu, og drev i mange år gartneri i Elveveien på Ørje sammen med mannen.

– Det var nok å gjøre der. Vi hadde også blomsterbutikk i Ørje, forteller 100-åringen, som ikke har noen problemer med å huske mange ting i livet.

– Hva har den kristne troen betydd for deg?

– Den har betydd alt, jeg har vært med i menigheten i alle år. Det er trygt å ha en å gå til med alle ting, sier Margit Tangen.

Nå tar hun dagene som de kommer.

– Når en er 100 år, har en jo ikke så mange dager, sier Margit.

Lørdag skal den store milepælen feires på Filadelfia i Ørje.