Det forteller Eivind Bye. Han er trener i Askim volleyballklubb og er i Askimhallen fire-fem ganger i uka for å trene spillere. Det er i den hallen klubben ønsker å være.

– Vi kunne kanskje trent i andre haller også, men det er generelt stort press på halltid. Og så er det enklere å forholde seg til ett sted i stedet for å ha utstyr flere steder, sier Eivind Bye, og forteller at klubben nå har ventelister på enkelte partier.

– Vi prøver å kjøre treninger også for dem som står på venteliste, så de kan få litt innføring i sporten og se om det er noe for dem, forklarer treneren.

– Godt miljø

Han tror det er spesielt én årsak til at sporten er populær i Askim.

– Vi har lagt mye vekt på å skape et godt miljø. At det skal være hyggelig å komme på trening hos oss, uansett nivå, om man er ny eller har holdt på lenge. Det er noe vi også får høre av foreldrene. At barna deres skryter av miljøet hos oss, sier han.

Eivind Bye forteller også at de tiltrekker seg barn og ungdom fra hele Indre Østfold.

– Vi er det eneste volleyballtilbudet i distriktet, så vi har spillere fra hele storkommunen. Hyggelig at barn og ungdom treffes på tvers av skolekretser og får seg nye venner, smiler Bye.

Sportslig godt tilbud

Men det er ikke bare på den sosiale arenaen Askim volleyballklubb gjør det bra. Også sportslig imponerer flere av lagene.

– Både U15- og U17-laget på jentesiden har kvalifisert seg for landsfinalen (NM). Dit har de kvalifisert seg gjennom å bli topp fem i regionmesterskapet for Viken, Innlandet, Telemark og Vestfold, samt Oslo. Totalt er det 24 lag i landet som får spille landsfinale. Vinneren blir norgesmester, forteller Bye, som tror det blir tøft å kjempe om medaljer.

– Inn i NM vil alle lagene bli rangert. Klarer vi å få plassen vi er rangert som så bør vi være fornøyde. Det er veldig mange gode ungdomslag i Norge, og spesielt på Vestlandet. Mange lag har aldersbestemte landslagsspillere. Så medaljer blir nok vanskelig å ta, mener han.

– Blir en kjempeopplevelse

Han er trener for begge lag. Mens landsfinalen for U17 går i Tromsø i slutten av mars, går landsfinalen for U15 i Stavanger i april.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Budsjettet for å sende to lag til landsfinaler er nesten 250.000 kroner. Det er mye penger. Men klubben har valgt å gjøre det likevel. Det blir en kjempeopplevelse og vil gi en motivasjonsboost. Så får vi heller jobbe med å få inn noen sponsorer. Målet er at egenandelen skal være så lav at alle skal ha råd til å være med, poengterer Eivind Bye.

Den tidligere så gode volleyballspilleren Bye trekker fram flere styrker hos begge lagene.

– Begge lag er veldig gode på serve og forsvar. Så har de en veldig ståpåvilje og vinnerinstinkt. I tillegg er jo samholdet en styrke. De er gode sammen og hjelper hverandre til å lykkes. Og så er det mange av jentene nå som begynner å få mye rutine, sier Bye, og forteller at begge lagene også kjemper om medaljer i ungdomsserien i regionen. Der ligger U15-laget på sølvplass, mens U17 er topp fem før den siste runden.

Samarbeid med idrettslinja

Tidligere har Askim volleyballklubb mistet en del av spillerne sine i denne aldersgruppen både på gutte- og jentesiden. Grunnen er at det er vanskelig å kombinere skolegang og satsing. Mange har derfor blant annet reist til Sauda på Vestlandet og tatt videregående på skolen ToppVolley Norge. Men kan det bli en endring på nå. Fra høsten av tilbyr idrettslinja ved Askim videregående skole også volleyball, ved siden av fotball og håndball, som toppidrettsfag. Det i samarbeid med Askim volleyballklubb.

– Volleyballsatsingen på skolen vil få samme struktur som de andre lagidrettsgruppene, en struktur vi har tro på at både bidrar til å utvikle ferdigheter og bevisstgjøre utøvere, forklarer fagleder Jon Arne Kristoffersen ved idrettslinja.

Eivind Bye vil være med på undervisningen på mandager.

– Vi ser jo at det er mange spillere hos oss med ambisjoner og som har lyst til å satse. Så for å kunne beholde dem her og utvikle dem selv, så er dette veien å gå. Så får vi se hvor mange som velger dette på videregående. Vi håper det blir noen, smiler Eivind Bye.