Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto

– Makaveli Lindén er preget av situasjonen, av anger for det som er skjedd, sier forsvareren hans, Øystein Storrvik.

– Makaveli Lindén er preget av situasjonen, av anger for det som er skjedd, sier forsvareren hans, Øystein Storrvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Makaveli Lindén har i avhør med norske etterforskere i Frankrike erkjent straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen i Oslo 15. oktober.

DEL

Det er Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, som gir disse opplysningene til norsk presse i Dijon. Forsvareren har sammen med norsk politi og en rettspsykiatrisk sakkyndig gjennomført et avhør av den 20 år gamle svenske mannen i forhørsretten i Dijon tirsdag.

– Han har erkjent ran og forsettlig drap, noe som er i samsvar med siktelsen. Nå vil det bli videre prosess fram mot utlevering. Han har samtykket til det, så det kan gå fort, sier Storrvik til NTB.

LES MER: Innrømmer Majorstuen-drapet – vil overføres til Norge så raskt som mulig

– Angrer

Mandag 15. oktober ble 24 gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen funnet drept i leiligheten sin i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Ved hjelp av overvåkingsbilder ble svenske Makaveli Lindén identifisert og siktet for drapet, og han ble etterlyst internasjonalt. En drøy uke senere – tirsdag for en uke siden – ble han pågrepet på jernbanestasjonen i den østfranske byen Dijon.

– Han er preget av situasjonen, av anger for det som er skjedd. Han gir en beskrivelse av det som faktisk skjedde, sier Storrvik.

LES MER: Majorstuen-drapet: Politiet hadde razzia hos drapssiktede Makaveli Lindén etter ran av fem personer i kollektiv (SMAA+)

Advokaten sier at Lindén i avhøret har innrømmet å ha brukt rusmidler mens han var i Norge.

Det var et stort sikkerhetsoppbud i retten under avhøret. Lindén var, ifølge Storrvik, helt rolig og merkbart sliten etter det ukelange oppholdet i fransk fengsel.

Forhørsdommer

Storrvik kan ikke gi videre opplysninger fra avhøret og begrunner dette med hensynet til etterforskningen.

Avhøret tirsdag foregikk i forhørsretten i Dijon hvor Lindén har vært fengslet siden pågripelsen. En fransk forhørsdommer gjennomførte det flere timer lange avhøret basert på innspill fra de norske drapsetterforskerne og politiadvokatene og forsvarerne i saken.

– Det er alltid viktig for oss å få alle detaljer om alle funn. Det er derfor vi ikke tidlig går ut med informasjon. Det er nødvendig å kontrollere alle hans opplysninger. Det er det vi jobber med nå, sa politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt under en pause i avhørene tidligere tirsdag.

LES MER: Den pågrepne og drapssiktede Makaveli Lindén nekter å si noe som helst til fransk politi

Observert

I avhøret har 20-åringen også blitt observert av rettspsykiater Synne Sørheim som skal vurdere et eventuelt spørsmål om tilregnelighet i saken.

Etter at han ble prøveløslatt på sensommeren i år etter en dom i Sverige, ble Lindén overført til et internat for unge menn med avhengighetsproblemer. Ifølge VG ble behandlingen der avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken