I 2017 lanserte Norges Skiforbund, i samarbeid med Equinor, prosjektet «Morgendagens skiledere». Målet var i første fase å få flere kvinnelige ledere og trenere på nasjonalt og internasjonalt nivå innen skiidretten. Nå utvides prosjektet til også å gjelde menn.

– Privilegert

En av dem som søkte var Magnus Evenby fra Askim. 32-åringen er ansatt i en 75-prosentstilling som trener for paralandslaget i langrenn. I tillegg jobber han også som trener på Wang Toppidrett på Hamar. Evenby har en bachelor- og mastergrad fra Norges Idrettshøyskole, i tillegg har han tatt trenerkurs igjennom Norges Skiforbund og tar nå Toppidrett 2-utdannelse NTNU.

Liten tvil om at denne karen har ambisjoner som trener. Derfor var han også en av 12 som nå er plukket ut til prosjektet «Morgendagens skileder».

– Nå har jeg vært så heldig og fått være i en del av paralandslaget de fire siste årene, hvor jeg både har fått jobbe med gode utøvere og fått være en del av et utviklende trenerteam. På sikt er det en drøm å få trene ett av de andre landslagene til Skiforbundet, sier Magnus Evenby, som blant annet har fått mye av æren for at Vilde Nilsen tok fire gull under para-VM i 2019.

– Noen ganger må jeg bare stoppe opp og tenke på hvor privilegert jeg som har den jobben jeg har, smiler han.

LES OGSÅ: Skulle sykle til Askim, men endte opp i Lillestrøm: – Lengste turen jeg har sykla

Får merittert mentor

Nå blir han enda mer privilegert. Han får nemlig sin egen mentor i tre år som skal følge ham opp. Og det er ingen hvem som helst. Marius Arnesen var norsk landslagssjef i alpint suksessårene fra 1998 til 2010. Siden den gang har han både vært ekspertkommentator i NRK og daglig leder ved Norefjell Skisenter.

(Saken fortsetter under bildet)

– Både trenerne og mentorene måtte gjennomføre personlighetstest. Deretter så forbundet på hvem som matchet best med hverandre. Jeg er jo generelt svært idrettsinteressert og visste godt hvem Marius var uten å ha møtte ham personlig. Til nå har vi hatt to lange telefonsamtaler. Inntrykket mitt er at vi er ganske like. Vi fant fort tonen. Tiden gikk kjempefort, forteller Evenby, og forklarer på hvilken måte han kan dra nytte av mentoren.

– Det er ikke det på det faglige eller tekniske i idretten, men mer på hvordan jeg skal opptre som leder og trener. Hvordan jeg skal håndtere ulike situasjoner. At han har erfaring fra alpint, og jeg fra langrenn, spiller ingen rolle. Det er bare fint å få noen som ser ting litt utenifra, mener Evenby, og gleder seg til det videre samarbeidet.

LES OGSÅ: Marianne og Mysen ønsket sammenslåing – skuffet over at Askim ikke vil bli med

Arnesen har troen

Gleder seg gjør også Marius Arnesen.

– Å bli mentor for en fremadstormende norsk trener, er en ære. Jeg gleder meg og tror jeg kommer til lære masse selv også. Å være mentor betyr at jeg selv blir mer bevisst rundt dette med lederrollen, forteller 48-åringen, som etter to lang samtaler med Magnus Evenby har fått et godt inntrykk.

– Magnus er veldig åpen, nysgjerrig og ambisiøs. Han har allerede masse erfaring, men ønsker å ta et steg til. Det liker jeg. Jeg håper å kunne bidra til gode diskusjoner, ikke på det tekniske, men mer på det menneskelige planet. Selv hadde jeg Johan Kaggestad som mentor. Han kunne lite om alpint, men jeg lærte utrolig mye. Det handler om å finne kjemien og utfordre hverandre. Det håper og tror jeg vi også skal klare, legger Arnesen til.