Johannes (17) flyttet for å satse på idretten: – Nå er det nesten deiligere hjemme hos meg enn hos foreldrene mine

Hopper langt: Johannes både hopper og går på ski. Hoppingen har blant annet gitt han muligheten til å hoppe i Holmenkollen.

Hopper langt: Johannes både hopper og går på ski. Hoppingen har blant annet gitt han muligheten til å hoppe i Holmenkollen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Johannes Løken (17) fra Askim satser på kombinert. Det har ført til at han har flyttet for seg selv til Lillehammer, bare 17 år gammel.

DEL

– Hva går kombinert ut på?

– Kombinert er en kombinasjon av langrenn og skihopp. I konkurranser hopper man først og går deretter skirenn hvor man starter etter plasseringen fra hopprennet. I helgen var jeg med på junior-NM i kombinert på Voss, og da hoppet vi først i en 90-meters bakke og så gikk vi ti kilometer langrenn.

– Hva er din styrke i kombinert?

– Det er vanlig at kombinertutøvere er best på en av tingene, men for meg varierer det veldig. Noen dager er hoppinga kjempebra, men så skal jeg gå løpet og da føles kroppen tung. Andre dager så føler jeg meg sprek, men så går hoppinga kjempedårlig.

– Hva gjør du før en konkurranse?

– Før en konkurranse må jeg alltid smøre og teste langrennsskiene. Selv om værmeldingen kanskje sier at det blir minusgrader så må man ha skiene klare i tilfelle det blir mye kaldere eller varmere. Vi tester også hoppbakken dagen før.

– Hopper du i de samme hoppbakkene som de voksne?

– Det er to typer bakker som blir brukt i NM for senior. En av de er 120 meter og en er 90 meter. I junior-NM hopper vi i 90-metersbakker, men bare i konkurranser, så ja, vi hopper i de samme bakkene som de voksne.

– Synes du noen gang at det er skummelt å hoppe?

– Nei. Jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre når jeg står på toppen av bakken. Det er jo ikke akkurat sånn at man bare begynner i de største bakkene fra man er to år. Bakkene blir gradvis større etter hvert som man blir eldre. Før i tiden hoppa man kjempehøyt opp i lufta og datt nesten rett ned, mens men i dag flyr vi bortover. Da er man ikke så høyt over bakken, så da blir det jo heller ikke så veldig farlig.

– Hvorfor holder du på med kombinert og ikke bare hopp eller langrenn?

– Det vanligste for kombinert er at man begynner med hopp også blir det kombinert etter hvert. Det var akkurat det jeg gjorde. Jeg har drevet med skihopp kjempelenge. Men helt siden jeg var seks har jeg drevet mye med løping, og da jeg var ni år begynte jeg med kombinert, som jeg synes er kjempegøy. Da jeg ble rundt ni år fant jeg ut at jeg også likte utholdenhetstrening. Det er det ikke så mye av i skihopp, så da ble det kombinert.

– Hvordan er det å bo alene?

– Det var litt spesielt først, for det var veldig mye å bli vant til. Det er mye styr med mat og sånn, men etter cirka en måned føltes det helt normalt. Nå er det nesten deiligere hjemme hos meg enn hos foreldrene mine i Askim.

– Har kostholdet ditt forandret seg noe etter at du begynte å lage all maten din selv?

– Vi lærer mye om kosthold på skolen. Jeg har jo flyttet hit og begynt på NTG fordi jeg vil bli god i kombinert. Da kan jeg jo ikke ødelegge all treningen med et dårlig kosthold. Jeg har fri tilgang til å gå ned på butikken når jeg vil og kjøpe meg en sjokolade, noe jeg tenker på ofte. Da sier jeg til meg selv at jeg ikke skal kaste bort all den harde treningen. Man må jo tenke på egen helse når den eneste man lager mat til er en selv.

– Hvordan går det med skolearbeidet når man trener for å bli best i en idrett?

– Det blir ofte til at man prioriterer enten skole eller trening, og de fleste på NTH prioriterer trening først. Når jeg trener mye og må lage all mat selv så begrenser det litt hvor mye tid man får brukt på skolearbeid. Man må prioritere veldig mye. Jeg velger ofte trening fremfor lekser.

– Hvor mange driver med kombinert på skolen din?

– Det er ikke så veldig mange. På mitt trinn er det tre personer og det er fire i andreklasse. Det er flere elever som driver med hopp og langrenn.

– Hvorfor er ikke kombinert like populært som langrenn og hopp?

– Jeg tror kombinertsporten i mange år har manglet den store stjerna eller stjernene som kan dra idretten fram i rampelyset. Langrenn hadde Petter Northug som skapte stor interesse blant publikum. Nå har vi Jarl Magnus Riiber som bare blir bedre og bedre, så kanskje kombinert blir litt mer populært etter hvert.

– Hvordan er kombinertmiljøet i Askim?

– Det er vel mildt sagt ikke det største. Det ble mye egentrening i fjor da jeg bodde i Askim. Da jogget jeg mye, noe som ødelegger litt for hoppinga og skigåinga nå. Når man går på ski bruker man nemlig litt andre muskler i beina enn når man jogger, noe som gjør meg litt dårligere. Det ble også mye rulleskitrening alene. Det faktisk en annen elev her fra Indre Østfold. Han er fra Trøgstad og driver med hopp. Vi trente mye sammen for to år siden. Skimiljøet i Askim er veldig godt da.

  • Navn: Johannes Løken
  • Fra: Askim
  • Alder: 17
  • Bor med: Alene på hybel
  • Driver med: Kombinert'
  • Bosted: Lillehammer

Artikkeltags