Daniel (32) fikk store problemer under Finnmarksløpet – men havnet likevel i norgestoppen

Daniel Haagensen (32) fra Tomter var deltaker i Finnmarksløpet for første gang. Det endte med topplassering. Arkivfoto

Daniel Haagensen (32) fra Tomter var deltaker i Finnmarksløpet for første gang. Det endte med topplassering. Arkivfoto Foto:

To Indre østfoldinger i norgestoppen i trekkhundløpet Finnmarksløpet.

DEL

FINNMARK/INDRE ØSTFOLD: To Indre østfoldinger har gjort en solid innsats i det populære og tradisjonsrike Finnmarksløpet. 500 kilometer med 8 hunder var etappen Indre østfoldingene Andre Fjørtoft Bjørnstad og Daniel Haagensen deltok i.

Tredje – og femteplass

Bjørnstad, som kom i mål med 5 hunder, tok en god tredjeplass, mens Haagensen endte på femte. Det er han selv meget fornøyd med. Dette er det tredje store løpet Haagensen kjører denne sesongen.

– Det er første gang jeg er med på Finnmarksløpet, så det gikk ikke så verst. Jeg er veldig fornøyd. Jeg visste at jeg hadde trent hundene godt nok til å være med og kjempe i toppen, men siden jeg ikke hadde vært med før så visste jeg ikke helt. Det er et godt selskap jeg har havnet i. Det var mange dyktige deltakere, sier Haagensen.

– Hva er det tøffeste med å være med på dette?

– Det er slitsomt. Du får et sted mellom fire og seks timer søvn fordelt på tre dager. Så det blir utrolig lite søvn. Så er det jo ganske kaldt. På et tidspunkt var det 35 minusgrader. Jeg hadde bra med klær, så jeg frøs ikke noe særlig, forklarer han.

LES OGSÅ: Daniel (32) med i beintøft hundeløp – dette er han aller mest spent på

Fikk løpetid i spannet

Haagensen sier at han fikk et frustrerende problem like før løpsstart.

– Det er en deilig følelse når du kjører alene ute på vidda. Den må man nesten bare oppleve. En skulle jo tro at man tenker på mye rart, men man blir veldig fokusert. Man tenker kun på ting som gjør at du og hundene presterer maks. Det er slitsomt fysisk, men også veldig utfordrende mentalt. Hundene jobbet godt og man blir et fint lag der ute på vidda. Men jeg fikk et litt uventet problem noen dager før løpet, forklarer Daniel Haagensen.

 – Problemer? Hvordan da?

 – Nei, det var løpetid spannet. Det oppsto noen dager før, men da hadde jeg allerede valgt ut spannet som skulle være med og hadde ikke noen mulighet til å bytte. Da får du ikke noen store forventninger, sier Haagensen.

 – Det ble frustrerende. Det ble en del linesurr på grunn av løpetiden, som gjorde at én av hundene mine måtte gi seg. Både tispene og hannhundene vil heller pare seg enn å løpe. Utover at enkelte av hundene da kan få andre interesser enn selve løpet, så er det mest trøblete med det at en del av hannhundene kan finne på å spise dårlig og dermed ikke ha energi til å fullføre. Heldigvis spiste alle hundene godt. Man må passe på almentilstanden til hundene hele tiden. Det er en krevende jobb. Jeg er veldig fornøyd med innsatsen deres, forteller Haagensen.

 – Du er jo i norgestoppen!

 – Det er faktisk helt sant. Det er anerkjent som et norgesmesterskap. Jeg skal være med neste år også, forteller Haagensen.

Smaalenenes Avis har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Andre Fjørtoft Bjørnstad, som vant bronse i det som regnes som et NM. Han har besvart avisens henvendelser, men hadde ikke tid til et intervju før denne saken måtte publiseres.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags