Overgrepsmottaket: – I Østfold hjelper vi rundt 100 personer årlig etter voldtekt. Det burde vært 1.000

Ann Helen Lomsdalen, leder ved overgrepsmottaket i Østfold.

Ann Helen Lomsdalen, leder ved overgrepsmottaket i Østfold. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Daglig leder av overgrepsmottaket i Fredrikstad, Ann Helen Lomsdalen, anslår at kun ti prosent av østfoldingene som utsettes for voldtekt oppsøker mottaket.

DEL

– Vi oppfordrer også personer som er usikre på om de er utsatt for overgrep om å kontakte oss. Det å bære på tankene alene kan skape problemer i framtiden. Vi har personer med god kompetanse og lang erfaring, sier daglig leder Ann Helen Lomsdalen ved overgrepsmottaket.

Har du blitt utsatt for seksuelle overgrep?

Overgrepsmottaket er et gratis tilbud til alle over 14 år som har vært utsatt for seksuelle overgrep. ­Tjenesten har sykepleiere i døgnkontinuerlig ­beredskap. De har taushetsplikt og gir behandling uavhengig av politi­anmeldelse.

De kan blant annet hjelpe deg med å anmelde saken, skaffe bistandsadvokat og utføre rettmedisinske undersøkelser innen syv dager fra hendelsen skjedde.

Ligger på Helsehuset i Fredrikstad kommune.

Telefon: 47 46 21 00

Mener ytterst få lyver om overgrep

Hun sier de tror alle som kommer.

– Vi trenger ikke å ta stilling til om det de sier er sant eller ei. Vår jobb er å ivareta dem, uavhengig av politianmeldelse. Men når det er sagt; det er ingen som kommer til oss for moro skyld. Jentene har det utrolig vanskelig. Noen er utsatt for overgrep på et tidligere tidspunkt og blander opplevelsen med en nylig hendelse. Andre jenter klarer ikke å si nei. Likevel føles det som overgrep. Uansett hva de har gjennomgått, eller ei, trenger disse jentene oppfølging, påpeker Lomsdalen.

Hun mener ytterst få lyver om overgrep.

– I dagens samfunn oppfattes det som at mange ikke snakker sant når de forteller om overgrep, men det er veldig få saker som er sånn. Hvis noen lyver finner politiet fort ut av det når de prater med dem. Det er derimot mange saker hvor jentene ikke føler seg trodd. Eventuelt at de er redd for å si ifra fordi gutten/mannen sier det var frivillig. Dette er utrolig vanskelig for ofrene. De begynner å legge skylden på seg selv, og føler skam.

LES OGSÅ: Filmen sprer seg lynraskt på Facebook: – Jeg tror du har blitt voldtatt!

Ber flere anmelde sakene

Overgrepsmottaket oppmuntrer voldtektsofrene til å anmelde sakene.

– Selv om saken står svakt, får de en mulighet til å stå opp for seg selv. I de siste årene har politiet blitt veldig flinke til å si «Vi tror deg, men vi har ikke nok bevis». Selv forteller vi på overgrepsmottaket jentene som kommer inn at vi bor i en rettsstat. Da lar vi heller to skyldige går fri framfor å dømme en som er uskyldig. Når man anmelder en voldtekt blir den andre parten uansett kalt inn til et avhør. Dette kan virke preventivt. Overgriperen ser at det er noen som tør å si ifra, og da kan det sitte langt inne å gjøre det igjen. Alle som blir anmeldt for voldtekt havner dessuten i et register. Da kan politiet senere eventuelt søke opp navnet for å se på den forrige saken om den ble henlagt, sier Lomsdalen.

Personer under 14 år blir undersøkt på Ullevål sykehus.

– De har erfarne barneleger som gjennomfører undersøkelsene og samtalene på en litt annerledes måte, opplyser Lomsdalen.

Artikkeltags