Mater rådyr på 40 steder i Trøgstad – det får man ikke lov til i andre IØ-kommuner

Rådyrfôring: I Trøgstad får rådyrene mat. Snart får de det kanskje i Eidsberg også. Foto: Gunnar Fjellengen

Rådyrfôring: I Trøgstad får rådyrene mat. Snart får de det kanskje i Eidsberg også. Foto: Gunnar Fjellengen

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden 15. februar har rådyr i Trøgstad fått mat på 40 faste steder i kommunen. Nå søker Eidsberg kommune om å kunne gjøre det samme.

DEL

TRØGSTAD: Siden i sommer har det vært forbudt å legge ut fôr og saltslikkesteiner til rådyr i hele landet på grunn av smittefare for skrantesyke. Men det finnes unntak. Et av dem er i Trøgstad kommune.

I januar søkte nemlig viltforvaltningen i Trøgstad om dispensasjon for å kunne fôre dyr mot at det ble satt opp overvåkingskameraer på matstasjonene. Store snømengder har gjort det vanskelig for dyra å finne mat, og av erfaring vet leder av viltnemnda, Frode Risbråthe, at dyra da trekker ut på veier og til folk. Det kan igjen føre til påkjørsler og ulykker.

– Vi har også trua på at dette kan være med på å redde grunnstammen i rådyrbestanden ved at færre dyr blir syke, sier Risbråthe.

LES OGSÅ: Spesielt mange rådyr går på veiene nå – viltforvalter kommer med klar oppfordring

Mater dyra på kommunens regning

Det er ikke fritt fram for alle i Trøgstad å mate dyr i kommunen.

– Dem som vil fôre dyr må si ifra til oss, så søker vi om lov fra Mattilsynet på vegne av dem. Det er ikke vanskelig å få dispensasjon så lenge det gjøres under kontrollerte forhold. Dem som mater dyra får et skriv hvor det blant annet står informasjon om hvordan type fôr som kan legges ut, sier Risbråthe.

Kommunen har brukt midler fra viltfondsmidlene til å kjøpe inn to siloballer til 600 kroner stykket. På Risbråthe gård kan matmødrene hente inn det fôret de trenger.

– Det er bare én siloball igjen, så det kan hende vi må bestille mer, sier Risbråthe.

LES OGSÅ: Rådyr er påkjørt på E18 ved Tusenfryd

Han har flere tips

Risbråthe har selv to matstasjoner.

– Det pleier å komme mellom 15 og 20 dyr. I rådyrverden blir det ofte kamp om maten. Ungdyra må vike for de eldre og sterkere. Ved å legge litt mat 50 meter unna matstasjonen kan de også spise, sier Risbråthe.

Han har flere tips.

– Jeg anbefaler å gi våt silo fra andre og tredje slått. På kalde vintre med lite tilgang til vann kan grov mat som høy gjøre rådyra syke, sier Risbråthe.

Viltlederen sier overvåking har ført til at de har måtte avlivet ett dyr.

– Den hadde et stort sår på ryggen. Bortsett fra denne har vi ikke observert noen syke dyr, sier Risbråthe.

Eidsberg kommune søker også nå om dispensasjon til å fôre dyr, ifølge rådgiver for Skog og viltforvaltning, Simen Løken.

LES OGSÅ: Innfører ekstraordinær båndtvang i flere IØ-kommuner

Artikkeltags