Vil samle krigshistorien på Høytorp fort

Ole Kjærbus samlinger på Tomter innholder blant annet disse motorsyklene fra 2. verdenskrig. Arkivfoto: Pål Andersen

Ole Kjærbus samlinger på Tomter innholder blant annet disse motorsyklene fra 2. verdenskrig. Arkivfoto: Pål Andersen Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Et stort krigsmuseum for Indre Østfold samlet på Høytorp fort i Mysen kan bli et stort og populært turistmål i Indre Østfold.

DEL

I fremtiden kan Ole Kjærbus samlinger på Tomter, Hjemmefrontmusset i Rakkestad og Galtebo våpensamling i Spydeberg alle bli en del av et stort krigsmuseum på Indre Østfoold største fort.

Tidligere i år vedtok Indre Østfold regionråd å utrede muligheten for å bygge opp et forsvarshistorisk informasjonssenter på Høytorp fort.

Fortets Venner har i dag en liten krigsutstilling der, og planen er å bygge videre på denne.

I prosjektskissen pekes det på at det finnes gamle krigsanlegg både i Spydeberg, Skiptvet, Askim, Trøgstad, Eidsberg og Marker kommuner.

Man ønsker også å samle Ole Kjærbus krigshistoriske samlinger på Tomter, Galtebo våpensamling i Spydeberg og Hjemmefrontmuseet i Rakkestad.

Tror på høyere besøkstall

– Å få opprettet en stor samling på ett sted vil være tiltrekkende for publikum. Høytorp fort har jo også sin helt egen historie, og egner seg godt som utstillingssted, mener Bjørn Winther Johansen. Han er direktør i Indre Østfold utvikling IKS som leder prosjektet.

Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) støtter opp om Winthers argumentasjon.

– I dag har vi fire samlinger i distriktet; her på fortet, i Spydeberg, Rakkestad og på Tomter. Alle lever hvert sitt isolerte liv og fortjener høyere besøkstall enn de har nå. En samlokalisering av disse samlingene kunne blitt veldig attraktivt, mener Unaas.

Han legger til at han har stor forståelse for at det er mange følelser inne i dette bildet.

Blant annet har krigssamlerne i Tomter tidligere uttrykt liten lyst til å flytte samlingen ut av egen kommune.

– Men man bør se på hva som er best for samlingene i et helhetlig og langvarig perspektiv. Å sikre at minnene om krigen ikke blir glemt og at samlingene får størst mulig oppmerksomhet mener jeg er det viktigste, sier Unaas.

Artikkeltags