– Vil ikke avlive hunden min

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Regina Wattum (16) kjøpte hund for sine egne konfirmasjonspenger i fjor. Nå har hun kommet på barnevernsinstitusjon og har fått beskjed om at hun enten må avlive hunden eller gi den bort.

DEL

– Jeg klarer ikke å kvitte meg med hunden min. Berly betyr alt for meg, sier 16-åringen.

Regina bor nå i en privat barnevernsinstitusjon i Ungplan-regi i Degernes. Der er det ikke tillatt å holde hund. Regina har derfor ikke sett annen utvei enn å plassere hunden på et hundepensjonat. Der han den stått i ti dager og regningen lyder på 150 kroner døgnet. 1500 kroner har påløpt til nå.

– Jeg er nødt til å ta av mine egne konfirmasjonspenger for å betale kennelen. Hva skal jeg ellers gjøre? Jeg har 4.000 kroner igjen på kontoen og får bruke av de pengene, sier hun.

Vakthund

Reginas store håp er å få bo i et fosterhjem hvor hun kan ha med seg hunden sin. Men optimistisk er hun ikke. Barnevernet har gitt klar beskjed om at fosterhjem ikke vokser på trær, i sær ikke fosterhjem som tillater hundehold.

Eidsberg-jenta kjøpte sin keeshound, en livat nederlandsk vakthundrase, i mai i fjor. Hun kjøpte den som valp for 7.500 kroner og brukte av sine egne konfirmasjonspenger. Hun bodde da i et beredskapshjem innen barnevernet, en bondegård i Degernes, hvor hundehold var i orden. I juni flyttet hun tilbake til sin mor, men dette ble ingen permanent løsning. I januar i år kom hun til et Ungplan-hjem i Degernes, hvor hun fikk vite at det ikke er lov å ha hund.

Trenger luft og mosjon

– Moren min jobber i Oslo og kan ikke ha Berly hjemme hos seg. Hunden trenger masse luft og mosjon. Moren min prøvde i det lengste, men det er ingen god løsning. For ti dager siden plasserte vi Berly på hundepensjonat i Hobøl, sier Eidsberg-jenta.

Ifølge Regina Wattum har barnevernet gitt beskjed om at hunden ikke er barnevernets problem. De har derfor signalisert at hunden enten må avlives eller gis bort.

– Fryktelig å tenke på. Jeg elsker hunden min, sier 16-åringen, som er fortvilet over situasjonen. Regina går på videregående skole på Mysen og har ingen inntekt.

Keeshound-tispen Berly er av meget god avstamming og har gått til topps som beste hund i rasen i en utstilling.

Nettverket

Kilder vi har snakket med på fosterhjemssiden fastslår at barnevernet verken kan eller vil ta hensyn til om barn og unge har hund når de skal plasseres i et nytt hjem.

– For Regina betyr hunden utrolig mye. Hun tar seg av den på imponerende måte. Regina er en flott jente. Hvis ungdommer som sliter med nettverket rundt seg skal tas vare på, bør de ikke fratas ting som er med på å opprettholde livsmotet, sier en kilde til oss, som ønsker å være anonym.

Artikkeltags