Skviset topp-politiker fra Østfold på Ap-lista til Viken

Skviset: Ole Haabeth har vært fylkesordfører i Østfold siden 2007, men er ikke foreslått som Viken-politiker fra Østfold.

Skviset: Ole Haabeth har vært fylkesordfører i Østfold siden 2007, men er ikke foreslått som Viken-politiker fra Østfold. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold kan tenke seg å stå på Ap-lista til storregionen Viken. Men Stein Erik Lauvås fra Marker som leder nominasjonskomiteen, har ikke tatt topp-politikeren fra Østfold med.

DEL

Når Østfold, Akershus og Buskerud slår seg sammen skal det nye fylkestinget Viken har 87 politikere fra de tre fylkene. Ap har foreslått 93 navn på sin partiliste til Viken-valget fra de tre fylkene. Men Ole Haabeth, som er fylkesordfører i Østfold er ikke med.

Skvises fra Viken

Han ønsker fortsatt å delta i politikken i det nye fylkestinget i Viken. Men han aner ikke hvorfor hans navn ikke er oppført på Ap-lista.

– Jeg har gitt beskjed om at jeg ikke vil ha en topp-plassering, men at jeg kan være aktuell på en plass et sted mellom 15 og 20. plass. Gjør Ap et bra valg, får jeg da plass i det nye fylkestinget i Viken, opplyser Ole Haabeth til Smaalenenes Avis.

– Er det en konflikt mellom deg og andre grupperinger i partiet i Østfold som er årsaken til at du er skviset?

– Årsaken kjenner jeg ikke til. Men dette er ingen prestisjesak for meg, svarere Haabeth.

Leder av Østfold Ap, tidligere Marker-ordfører og stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås, leder nominasjonskomiteen for Ap i Viken.

Prestisjetungt verv: Stein Erik Lauvås  leder Østfold Ap, er stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Marker. Nå har han vervet med å administrere Ap-lista i tre fylker.

Prestisjetungt verv: Stein Erik Lauvås leder Østfold Ap, er stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Marker. Nå har han vervet med å administrere Ap-lista i tre fylker. Foto:

– Hvorfor har du vraket fylkesordføreren i Østfold?

– Han er ikke vraket. Jeg har forstått at han ikke vil med lenger, svarer Lauvås.

– Er det en konflikt innad i Ap som er årsaken til at Haabeth ikke er oppført?

– Ikke som jeg kjenner til. Men dette må du snakke med Svein Larsen om, som leder nominasjonskomiteen i Østfold, svarer Lauvås.

Får en Fredrikstad-dominans
Vikenvalg: To av de tre fylkesordførerne fra Buskerud, Østfold og Akershus stiller til valg.Fra venstre: Roger Ryberg fra Buskerud (Ap), Ole Haabeth (Ap) fra Østfold og Anette Solli (H) fra Akershus.

Vikenvalg: To av de tre fylkesordførerne fra Buskerud, Østfold og Akershus stiller til valg.Fra venstre: Roger Ryberg fra Buskerud (Ap), Ole Haabeth (Ap) fra Østfold og Anette Solli (H) fra Akershus. Foto:

Larsen forklarer at det var politikerne i Haabeths hjemkommune Fredrikstad, der Haabeth tidligere var ordfører, som har prioriterte tre andre mannlige politikere fra byen. To av dem får en nærmest sikker plass i Viken med en 8. plass, 16. plass, pluss en noe mer usikker 32. plass.

– Og da var det ikke plass til flere, sier Larsen, som gir en ytterligere kommentar.

– Fra Østfold er det Fredrikstad-politikerne som har fått en god uttelling på lista, sier Larsen fra Sarpsborg.

  • FAKTA
  • Dette er nominasjonskomiteens forslag til Ap-liste i Viken.
  • Nå skal den til behandling i lokallagene.
  • Den endelige listen til fylkestingsvalget i Viken vedtas 12. januar.
  • Buskeruds fylkesordfører er med på Ap-listen på 2. plass.
  • Akershus fylkesordfører stiller til valg på Høyres liste.

Artikkeltags