Veksling mellom høst- og vintervær øker faren for vanskelige kjøreforhold. Indre Østfold ble møtt av snøfall torsdag morgen, men dette skal slå over til regn utover dagen.

– Følg med på værmeldingen for å være forberedt på såpeglatt føre. Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Det er utfordrende å kjøre bil på glatt føre, spesielt når det er underkjølt regn. Når regndråpene fryser til is med en gang de treffer bakken, blir hele veibanen dekket av et tynt islag. De samme føreforholdene er det når regn har frosset på bakken over natten.

LES MER: Melder væromslag – gjør deg klar for vanskelige kjøreforhold (SMAA+)

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig, råder Sødal.

Test veigrepet ditt

Det er vanskelig å se det tynne islaget i veien. Derfor er det viktig å teste veigrepet, men pass på at det ikke er biler rett i nærheten av deg. Prøv å bremse noen ganger og kjenn på motstanden i rattet.

– Det er vanskelig å oppdage dette vanskelige føret før det er for sent. Skulle du miste kontrollen, husk å ha begge hendene på rattet, styr og brems alt du kan, sier Sødal.

Ha gode vinterdekk

Hvis du absolutt må ut å kjøre under så vanskelige forhold, må du ha på gode vinterdekk. Det beste på is er piggdekk. I tillegg er det lurt å rense dekkene.

LES MER: Leter fortsatt etter elg som ble påkjørt på riksvei 22 i går kveld (SMAA+)

– Vi kjører stort sett på saltede veier. Da blir dekkene skitne og får dårligere friksjon. Sprayer man på dekkrens, blir veigrepet bedre, opplyser Sødal.

Ikke glem frontruta

Frontruta blir også vanskelig å holde fri for is når det regner kaldt. Når det kalde regnet treffer en kald frontrute, vil det fryse til is og legge seg som et panser-teppe over hele ruta.

– Bruk varmeapparatet på frontruta og skru på ekstra med varme slik at regnet ikke får mulighet til å fryse, avslutter Nils Sødal i medlems- og forbrukerorganisasjonen NAF.