Frykter ny ekstremflom på Østlandet

Slik så det ut på Grønland i 2015. (Arkivbilde: Petter Jacobsen)

Slik så det ut på Grønland i 2015. (Arkivbilde: Petter Jacobsen)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Store snømengder kan bli til enorme vannmasser dersom snøsmeltingen skjer sent og plutselig. Ekspertenes skrekkscenario er en ny vårflom på 1995-nivå.

DEL

– Det er all grunn til å være obs på situasjonen, som er veldig lik den i 1995 med mye snø i fjellet og en lang kuldeperiode. Blir det plutselig varme og mye nedbør, vil forholdene ligge til rette for en skikkelig vårflom, sier Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret og prosjektleder for Hordaflom til Nettavisen.

Flommen i 1995 gjorde skader på i underkant av to tusen gårdsbruk og kostet samfunnet rundt to millioner kroner. Det gikk også liv tapt.

LES OGSÅ: Sjekk forskjellen! I fjor var det ikke like mye snø på denne tiden av året

Ifølge NVE ligger det nå 30 til 50 prosent mer snø enn normalt i hele Sør-Norge, mens det i enkelte lavereliggende områder ligger mer enn tre ganger så mye snø til vanlig.

NVE tror det kan bli storflom

Det store problemet oppstår hvis denne snøen smelter i løpet av kort tid, i stedet for å smelte bort gradvis over tid.

– I så fall ligger til an til å bli en ganske betydelig flom på Østlandet, sier han. Per nå er det ingenting som tyder på værskifte i Sør-Norge med det første.

LES OGSÅ: Den nest kaldeste temperaturen målt på Kykkelsrud noen gang kom i sist uke

Ifølge Paasche er det grunn til å være bekymret dersom vi nærmer oss mai uten at det har vært noe særlig mildvær, Varmeperioder i april kan bidra mye slik at smeltingen skjer gradvis.

Ved storflommen i 1995 begynte ikke temperaturene å stige før 22. mai, og da samtidig som det kom mye nedbør.

LES OGSÅ: NVE tror det kan bli storflom – ber folk være forberedt

Artikkeltags