Varsler muligheter for lyn, torden og økt skogbrannfare de nærmeste dagene

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er knusktørt i skogen. Nå varsler Metereologisk institutt om muligheter for både lyn og torden på Østlandet de kommende dagene.

DEL

– Det er en viss mulighet for tordenvær og lyn på Østlandet mandag og tirsdag, men det er usikkert om Østfold og Akershus blir rammet, sier statsmetereolog Bjørn Harald Flobekk til moss-avis.no søndag ettermiddag.

Han antyder også at neste helg blir langt i fra så værfin som denne.

Dårligere vær

– De siste dagers knallvær med høye temperaturer, vil gå over i en mer skiftende værtype utover uken som kommer. Og det blir nok dårligere vær neste helg.

Allerede mandag kan det komme lyn og torden.

– Det blir garantert kjøligere og mer variert vær ned skyver utover dagen og muligheter for lokale byger i Østfold mandag. Her kan det også tordne og smelle litt. Men også mye sol. Det er uansett stor skogbrannfare om dagen på hele Østlandet, sier Flobekk. Han anslår at temperaturene såvidt vil ligge over 20 grader når solen kommer frem.

Farlig kombinasjon

På twitter gikk følgende melding fra Metereologisk institutt ut på søndag:

"Stor sjans for lyn de neste dagene på Østlandet. Lyn og tørt terreng er en farlig kombinasjon som kan gi skogbrann".

Og skogbranner var det flere av i Østfold i helgen. I Våler ble 750 kvadratmeter skog rammet av skogbrann lørdag.

Les også: Hadde seks skogbranner rundt seg på en gang

Brannen i Våler ble heldigvis raskt slukket, men vaktleder Atle Rønning ved Alarmsentral Brann Øst sa lørdag kveld at de fremdeles jobbet med etterslukking. Han forteller at brannen strakk seg over et skogsområdet på 750 kvadratmeter.

Vaktleder ved Alarmsentral Brann Øst, Ole Martin Isebakke, sier de fikk inn telefon om brannen fra privatpersoner ved 18:10-tiden.

Brannvesenet ber folk vise aktsomhet

– Vi har nå sendt ut et vaktlag på 4-5 mann til krysset Kirkeveien og Hobølveien for å dynke et lite skogsområdet, forteller Isebakke til Moss Avis ved 18:30-tiden lørdag kveld.

Han sier de foreløpig ikke vet årsaken til skogbrannen.

Isebakke legger til at selv om det var noen regnskurer i deler av Østfold fredag, er det fremdeles veldig tørt i skogen og han ber alle som ferdes i skog og mark om å utvise stor forsiktighet om dagen.

Fredag var det hele 8 tilløp til  skogbranner i Østfold.

Tips Oss
Epost: redaksjonen@smaalenene.no TLF: 909 70 700
Bilde: SMABILDE til 2005

Artikkeltags