Kraftige regnbyger på vei – fare for lokale oversvømmelser

Nedbørens farenivå er satt til gult for Østfold.

Nedbørens farenivå er satt til gult for Østfold. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meteorologisk institutt melder at det er kraftige regnbyger på vei mot Østfold.

Det ventes oppholdsvær store deler av fredag. Først natt til lørdag kommer regnværet for alvor. Fra 02.00-tiden om natten vil det trolig bli kraftige byger. Det kan komme 10–15 mm nedbør i løpet av en time. Totalt kan det dreie seg om 30–40 mm i løpet av tre timer, sier Kristian Gislefoss som er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til ha-halden.no.

LES OGSÅ: Nå er det sendt ut farevarsel for MYE nedbør

Til sammenligning kan vi nevne at det i knusktørre julimåned kom 1 mm nedbør i distriktet. I junimåned ble det registrert 44 mm nedbør og i august 60 mm. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for flere fylker på Østlandet, Østfold inkludert.

Ifølge yr.no øker faren for lokale oversvømmelser fra midnatt i dag. Faren vil fortsette gjennom natt, men avta ut over lørdag morgen.

LES OGSÅ: Savner du litt varme i lufta? Meteorologene kommer med en gladmelding

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

– Det kan være lurt å renske takrennene og sjekke avløp før bygene kommer. Vann tar den raskeste veien og er det tett der det egentlig skal renne, finner det bare en annen vei, sier Gislefoss til HA.

Artikkeltags