Resultatet er basert på brukersvarene i Smaalenenes Avis' velgerhjelp fra perioden 16. august til 8. september. Mellom 1.640 og 1.750 personer har svart på de 27 spørsmålene. Det er viktig å være klar over at utvalget i denne undersøkelsen ikke er representativt for alle stemmeberettigede, verken i vårt område eller i landet som helhet.
På spørsmålet om hvem du foretrekker som statsminister er det svært jevnt. 52 prosent svarer Erna Solberg, mens 48 prosent svarer Jonas Gahr Støre. Dette er for øvrig motsatt resultat fra Infacts meningsmåling for Østfold som kom tidligere denne uken. Der svarte 45,5 prosent av de drøyt 1.000 spurte at de ville ha Jonas som statsminister, mens Erna fikk 41,1 prosent.
Har du ennå ikke prøvd velgerhjelpen? Ta testen her og se hvem du får på topp!
Sammenslåing splitter
Leserne som har tatt velgerhjelpen er tydelig delt i noen spørsmål og påstander, mens det er langt større enighet om andre ting. Påstanden «Tvangssammenslåing av kommuner kan noen ganger være nødvendig», deler leserne i to. 51 prosent er enten helt eller delvis enig, mens 49 prosent er helt eller delvis uenig.
Påstanden om at politireformen må endres skaper langt større enighet blant leserne våre. Her er 54 prosent helt enig og 22 prosent delvis enig. Til sammen 24 prosent er helt eller delvis uenig.
Også på påstanden om at vi må ta imot flere kvoteflyktninger er leserne ganske samstemte. 56 prosent er helt uenig og 18 prosent delvis uenig. 16 prosent er delvis enig og bare 10 prosent er helt enig i at vi må ta imot flere kvoteflyktninger.
LES OGSÅ: Se hvordan det gikk da gutta i Spydeberg Rock tok Smaalenenes Avis' velgerhjelp
Dødt løp
Til sammen 70 Amedia-aviser landet over har lansert velgerhjelpen. Så langt har velgerhjelpen blitt brukt til sammen 180.000 ganger. Også når man ser på alle avisene samlet er det nærmest dødt løp i spørsmålet om hvem som bør bli statsminister etter valget.
86.000 sier de ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, men 88.000 ønsker at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ta over jobben etter valget. Det betyr at 50.5 prosent svarer at de ønsker seg Jonas, mens 49.5 svarer at de vil ha Erna.
Les om den siste meningsmålingen for Østfold her: Ap og Frp kniver om Østfolds siste mandat – helt åpent hvem av disse to som får plass på Stortinget
Ap topper
Til slutt i velgerhjelpen får brukerne en oversikt over hvor enige/uenige de er med hvert av de ni partiene som er med. Dersom alle brukerne velger å gi sin stemme til det partiet som velgerhjelpen mener de er mest enige med, vil de 180.000 Amedia-lesernes stemmer fordele seg slik:
Arbeiderpartiet 25,7 prosent, Senterpartiet 13,5, Kristelig Folkeparti 13,1, Høyre 11,0, Miljøpartiet de grønne 11,2, Fremskrittspartiet 9,4, Sosialistisk venstreparti 7,5, Venstre 5,3 og Rødt 3,3 prosent.
Det er flere grunner til at resultatene fra velgerhjelpen skiller seg betraktelig fra hva folk oppgir at de faktisk skal stemme til meningsmålingsinstitutter. Spørsmålsutvalget i velgerhjelpen representerer ikke nødvendigvis de sakene som hver enkelt velger mener er avgjørende for sitt valg. Mange velger seg også ut et parti på bakgrunn av en, eller noen få enkeltsaker, og ikke partiets helhetlige politikk.