Gå til sidens hovedinnhold

Utsatt for veksletriks – advarer mot sleip svindler

Artikkelen er over 6 år gammel

Jernia i Askim ble svindelt for 1.400 kroner.

ASKIM: Onsdag fikk Jernia besøk av en mann med uærlige hensikter. Camilla Munthe sto i kassen hos jernvareforhandleren i Askim da mannen skulle betale for et lite stearinlys.

– Han begynte med å spørre om han kunne veksle en del mynter. Så tok han opp en stor bunke hundrelapper som han også ville veksle. Da gikk det noen alarmklokker hos meg, men jeg ville jo også hjelpe ham. Han spurte mye, men jeg holdt butikkens penger på min side av disken. Til slutt talte jeg opp pengene i hans hånd, og det var der han svindlet meg tror jeg, sier Munthe.

1.400 kroner

Mannen vekslet totalt 2.900 kroner hos Jernia. Etter veksletrikset gikk mannen ut fra butikken med 1.400 kroner som ikke var hans.

– Jeg har jobbet i butikk mange år, men jeg vet fortsatt ikke hva som gikk galt. Han var utrolig flink og jeg hadde ikke sjanse til å få med meg trikset hans, sier butikkmedarbeideren.

Etter at hun oppdaget svindelen var hun rask med å skrive ned beskrivelsen av mannen.

– Han var utenlandsk, rundt 1,7 meter høy, velkledd, lite hår, uten skjegg, kraftig bygget og dårlige tenner. Han snakket engelsk, men da han telte pengene snakket han tysk, sier Camilla Munthe.

Advarer andre

Hun har hørt om lignede tjuvtriks i Askim tidligere, og ønsker ikke at andre skal gå i samme fellen.

– Jeg vil advare andre mot dette trikset. Man må være på vakt når noen kommer inn og vil veksle såpass mye penger, konkluderer hun.

Også politiet ber butikkmedarbeidere om å holde øynene oppe for mistenkelig oppførsel.

– Vi hadde noen lignede saker tidligere i år, men jeg har ikke hørt om at lignende triks har blitt brukt i det siste. Disse folkene er veldig flinke og det er ikke lett å få med seg hva de gjør, sier overbetjent ved Indre Østfold politistasjon, Per Fjeld.

Han forteller at det ikke er lett å oppklare slike saker. Særlig hvis politiet ikke har en god personbeskrivelse eller andre bevis.

– I slike saker bruker svindlerne stort sett samme fremgangsmåte. Det begynner veldig enkelt, så blir det verre og verre å følge med. Det er viktig at selgere blir ferdig med hver transaksjon man gjør. På den måten blir ikke ting blandet sammen, og da er det lettere at alt blir riktig, sier Fjeld.

Kommentarer til denne saken