Ungdommens nye storstue begynner endelig å ta form

Ungdomsrådet i Eidsberg: Idun Gulla Dyrnes, Jenny Leung, Karoline Opsahl og Sigurd Solheim.

Ungdomsrådet i Eidsberg: Idun Gulla Dyrnes, Jenny Leung, Karoline Opsahl og Sigurd Solheim. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Om ett års tid håper ungdomsrådet i Eidsberg å kunne åpne sitt nye ungdomshus.

DEL

Eidsberg: – Vi skal ha rom hvor man både kan slappe av og være kreativ, forteller Idun Gulla Dyrnes, Karoline Opsahl, Sigurd Solheim og Jenny Leung.

Jobbet i flere år

De fire er alle medlemmer i Eidsberg ungdomsråd, og er strålende fornøyde med at ungdomshuset deres endelig begynner å ta form – i hvert fall på papiret.

– I tillegg til mange små rom, hvor man for eksempel kan mikse musikk og spille, skal vi også ha en stor sal. Der skal det bli matservering, og typiske ungdomsaktiviteter som biljardbord, sier Opsahl, som er leder i Eidsberg ungdomsråd.

Det var i hennes aller første år i ungdomsrådet, for fem år siden, at ungdommene vedtok at de skulle jobbe for et ungdomshus. Siden har de engasjerte ungdommene lagt ned mange, mange timer for å få prosjektet gjennomført.

Vil bestemme selv

Ungdommene er storfornøyde med at de selv får bestemme hvordan ungdomshuset skal bli, og mye av jobben gjøres i en arbeidsgruppe. Gruppa består av ungdommer og kultursjefen selv.

– Vi vil jo at det skal være åpent hver dag, men vi får se hvordan det blir. Det har ikke vært snakket så mye om akkurat dét ennå, sier Gulla Dyrnes.

Kommunen kommer til å ansette personale som skal holde oppsyn med klubben.

– Vi har vært på en inspirasjonstur til ungdomshuset Uno i Sverige. Der er det veldig fint, og der er ungdommene med på å bestemme hvem som skal jobbe der, forteller Leung, og legger til at de også hadde en fin ordning med at brukerne kan søke om små pengesummer til å gjennomføre arrangementer de selv ønsker seg.

– Det som er veldig viktig for oss er at ungdommene er medskapende i både drift og utvikling av ungdomshuset. Planene er ikke ferdige ennå, men sånn roughly er det bestemt at det skal være en stor møteplass med matservering, hvor det skal gå an å tilbringe fritiden sin, eller man kan være der på vei til andre aktiviteter, bekrefter kultursjef Knut Olav Brekklund Sæves.

Han anslår underetasjen på Kulturtorget til å være på omtrent 200 kvadratmeter.

Får bruke hele torget

Hvor mange rom det blir til slutt, er ennå ikke avgjort. For planløsningen skal endres, og det i samarbeid med ungdommene i utvalget.

Totalt skal Eidsberg kommune bruke mellom 2,5 og 3 millioner kroner på ungdomshuset.

– Tanken er at vi skal ha mange små spesialrom, hvor ungdommene kan være kreative. Helt sikkert er det at vi skal ha et musikkstudio der. Vi har allerede ett, men det skal gjøres moderne og vi skal få kjøpe nytt utstyr, sier Brekklund Sæves, og tilføyer at det nye lyd- og lysutstyret skal gjøre det mulig for ungdommene å holde konserter på egen hånd – enten de vil ha det på ungdomshuset, i store festsal på Kulturtorget, på Festiviteten, eller for eksempel på Måsan.

74.500 kroner ble i forrige uke bevilget til øvingsrommet fra Musikkutstyrsordningen.

– Ungdommen vil, når ungdomshuset er ferdig, få en naturlig plass på Kulturtorget. De kan ha kinovisning, bruke deler av biblioteket, den store festsalen og galleriet. Dette er fasiliteter som allerede ligger der, og ikke trenger noen investering. Det er bare for ungdommene å ta dem i bruk, fastslår kultursjefen, og konkluderer med at hele utvalget gleder seg storlig til å kunne åpne ungdomshuset.

Artikkeltags