Pablo (15) fikk en gledelig overraskelse da han kom til Mysen

Fornøyd med valget: Pablo Colomer (15) er glad han valgte                    Norge, og gleder seg til resten av året.

Fornøyd med valget: Pablo Colomer (15) er glad han valgte Norge, og gleder seg til resten av året.

Av

Pablo Colomer (15) fra Spania skal være på utveksling på Mysen videregående skole i ett år, og har allerede noen tanker og meninger om Norge.

DEL

– Liker du Norge så langt?

– Ja, jeg liker Norge veldig godt. Det er veldig annerledes enn Spania, og jeg liker å oppleve nye ting og kulturer. Jeg kan lære mye fra det, i tillegg til at jeg får en opplevelse for livet.

Fakta

Navn: Pablo Colomer.

Alder: 15 år.

Hjembyen: Alicante.

Familie: Mamma, pappa og en lillesøster.

Mål for året: Ha det så gøy som mulig.

– Har du lagt merke til noen forskjeller mellom Norge og Spania?

– Ja, det er faktisk en del forskjeller. For eksempel lunsjtiden. I Norge spiser man lunsj på skolen ca. klokka 11.00, mens i Spania spiser vi det rundt klokka 15.00. Jeg har enda ikke blitt vant til det. Skolen her er også veldig annerledes enn i Spania. Her driver man mye mer på pc-en i timene, og en vanlig skole her ligner på en privatskole i Spania. Været er også veldig annerledes, noe som kan være ganske spennende.

– Hva synes du om skolen her?

– Jeg liker skolen her i Mysen veldig godt. Som sagt, man bruker pc-ene mye mer her enn i Spania, og det liker jeg veldig godt. Jeg føler meg også mye mer «fri» siden vi kan gå til butikken i friminuttene eller i fritimen. I Spania kunne vi ikke forlate skoleområdet før skoledagen var slutt.

– Er du fornøyd med familien du er med nå, og hvor mange ganger skal du flytte under utvekslingen?

– Jeg trives veldig godt med den familien jeg er med nå, og kommer til å være hos tre familier dette året. Jeg har fått blitt kjent med alle familiene, og er superfornøyd. Alle har tatt meg godt imot, og vært kjempesnille. Det er jeg veldig takknemlig for.

– Hvordan er skolen din i Spania?

– Skolen min i Spania er en katolsk skole, som er veldig stor og har en del regler. Den er nok større en Mysen videregående skole. På skolen i Spania bruker vi ikke like mye teknologi i timene, noe som kanskje kunne vært rart for en norsk elev som alltid har gått på skole her i Norge. Det er mye som er ganske annerledes i hjemlandet mitt.

– Hvordan er menneskene her?

– Menneskene her i Norge er veldig snille. Mange i Spania tenker at nordmenn er veldig «kalde», men alle menneskene jeg har møtt til nå, både ungdommer, lærere og andre, har vært veldig åpne og hjelpsomme. Det var en veldig positiv overraskelse.

(Saken fortsetter under bildet)

– Hva synes du om maten i Norge? Er den veldig annerledes?

– Jeg har ikke opplevd noen store matoverraskelser enda, så jeg føler maten er ganske lik. Selvfølgelig finnes det varer og matretter som er annerledes enn i Spania, for eksempel brunost og måten taco er laget på, men det er ikke mye jeg har lagt merke til. Det kan hende jeg merker mer på det når i jula da man spiser tradisjonelle matretter. Det jeg synes er mest annerledes foreløpig, er tiden på måltidene, men jeg blir nok vant til de etter hvert.

– Savner du familien og vennene dine?

– Selvfølgelig savner jeg familien og vennene mine, men ikke like mye som jeg trodde jeg vil gjøre. Jeg prøver bare å nyte utvekslingsåret mitt så mye som mulig, og prøver derfor ikke å tenke så mye på mine nærmeste og ting jeg savner i Spania.

– Hvor i Spania bor du?

– Jeg er fra Alicante, en by som ligger i den sørlige delen av Spania, ved kysten.

– Er du fornøyd med valget om å komme til Norge?

– Ja, jeg er veldig fornøyd. Jeg gleder meg til å lære mer om den norske kulturen, og har ikke angret et eneste sekund på valget mitt. Dette vil bli et spennende år.

– Hva er de beste opplevelsene du har hatt her i Norge så langt?

– Jeg har jo bare vært her i cirka én måned, så jeg har ikke opplevd så mye enda. Det beste til nå må nok være turen til Lyngdal med resten av Rotary-utvekslingsstudentene som også har kommet hit til Norge.

– Hvorfor valgte du å komme til Norge?

– Jeg valgte å komme til Norge, fordi jeg har venner som var her på utveksling i fjor, og de fortalte meg at det var et fantastisk sted. De fortalte meg en del om opplevelsene og hvor annerledes kultur Norge har i forhold til Spania, og det gjorde meg svært nysgjerrig.

– Hvordan ønsker du at resten av året skal se ut?

– Jeg vil at resten av året skal være like bra som det har vært til nå. Jeg vil bli kjent med enda flere mennesker, lære mer om kulturen og skape minner for livet. Jeg vil se alle sidene ved Norge, og ha mye å fortelle om når jeg kommer tilbake til Spania.

– Anbefaler du Norge til andre ungdommer som ønsker å dra på utveksling?

– Ja, jeg anbefaler Norge. Jeg tviler på at noen vil angre.

Artikkeltags