Før fikk elevene fri for å lese til eksamen – slik er det ikke lenger

Vil ha lesedag: Mi Le (18) som er elev på Askim videregående skole vil ha bedre tid til å forberede seg før eksamen.

Vil ha lesedag: Mi Le (18) som er elev på Askim videregående skole vil ha bedre tid til å forberede seg før eksamen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mi Le (18) fra Askim mener hun trenger lesedag før eksamen.

DEL

Under 20Askim-jenta synes det er dumt at det ikke lenger er lesedager til eksamen på videregående skole. Hun tror mange kunne hatt behov for det.

– Når man har flere eksamener presset inn i samme uke kan det være fordelaktig å ha lesedager slik at man selv kan strukturere forberedelsen og ikke stresse med andre fag på skolen samme uke som eksamen, mener hun.

Bør ikke være bekymret for at elevene tar fridager

Hun tror de fleste ville brukt en eventuell lesedag godt og ikke sløst den bort på andre ting.

– Det er nok enkelte elever som hadde tatt seg fri i stedet, men jeg synes likevel det er mer fornuftig å ha lesedager siden det er flere som kan ha godt utbytte av det enn å være bekymret over dem som ser på det som en fridag. Vi har jo tross alt mange andre skoledager både før og etter eksamenene uansett, sier hun.

Det er ikke tvil om at hun tror noen dager til forberedelse ville hjulpet på elevenes karakterer på eksamen.

– Sannsynligvis hadde mange fått bedre karakterer ettersom det gir dem mulighet til å få bedre tid til å repetere pensum og friske opp minnet, mener Le.

Mener de har gjort feil før

Elevene ønsker lesedag før eksamen, slik de har hatt tidligere, men rektor på Mysen videregående skole sier de ikke kan gi det uten videre.

– Regelverket sier at det ikke er lesedager til eksamen lenger på videregående skole. Det som eventuelt er blitt gjort før har vært feil, og det er nå rettet opp. Vi har ikke hatt lesedager på noen år, men det har stått feil i en gammel kopi av et skriv som ble sendt ut, sier rektor ved Mysen videregående skole Brynjard Rønningen.

Rønningen mener skolen ikke kan gjøre noe med hvordan eksamen gjennomføres.

– Reglene har ikke vært forandret på lang tid, og da opererte vi med litt andre regler som nå har blitt endret. Det har ikke vært meningen å ha lesedager tidligere år heller, men da er det noen som ikke har fulgt regelverket for noen år tilbake. Regelen for lesedager gjelder for alle og det er ikke noe skolen kan gjøre noe med. Det ville blitt vanskelig hvis vi skulle lage egne regler om sånt. Det er Utdanningsdirektoratet som har myndigheten til å bestemme hvordan eksamen skal gjennomføres og arrangeres, sier han.

Han mener også at en lesedag ikke skal avgjøre karakteren.

– Når man går på videregående skole skal man ha jobbet med faget gjennom hele året og forberedt seg over lengre tid, så det er mange muligheter til å få en god karakter og dette faller ikke på en lesedagre.

Artikkeltags