Iben (15) kan bli blant de siste som får Polen-turen gratis: – Jeg synes det er trist

TRIST: Iben Marie Høie-Svanstrøm (15) fra Askim er trist og sur fordi Polen-turene velges bort.

TRIST: Iben Marie Høie-Svanstrøm (15) fra Askim er trist og sur fordi Polen-turene velges bort.

Av

Flere ungdom og foreldre tror at Polen-turen ikke blir sponset lengre, men sannheten er at ingen vet.

DEL

Iben Marie Høie-Svanstrøms (15) kull er kanskje det siste som får Polen-turen sponset av kommunen.

– Jeg synes det er trist. Det er en viktig opplevelse hvor man får et innblikk i noe av det forferdelige som har skjedd i verden, sier 15-åringen.

Selv kom hun akkurat tilbake fra turen.

– Dette var en fin opplevelse der vi lærte utrolig mye og fikk oppleve mye spennende. I tillegg hadde vi det gøy, og fikk se og bli kjent med nye og vakre byer, sier Høie-Svanstrøm.

Hun mener at skolen burde bruke penger på disse turene, istedenfor å bruke flere millioner på skole-pc-er til hele ungdomsskolen.

– Vi hadde egentlig ikke trengt disse pc-ene ettersom ungdomsskolen allerede hadde velfungerende pc-er, sier Svanstrøm og legger til:

– Jeg synes at kommunen burde tenke mer på ungdommen og hva som er viktig for dem, i stedet for dyr kunst og unødvendig teknologi.

Hvite busser

Ole Johnny Hansen (63) fra Porsgrunn er direktør på hvite busser. Han synes det er trist og dumt at Polen-turene risikerer ikke å bli sponset lengre.

– Det er en kunnskapsreise, hvor ungdommen får komme ut å ta og føle på historien slik den var. De får kjenne på fraværet av menneskeverd, mener han.

Han har hørt at flere andre kommuner har foreslått at klasser som reiser kan søke om å få en tredjedel av turen dekket.

Opp til Senterpartiet

Ordfører i Askim kommune Thor Hals opplyser at kommunen ikke har valgt noe framfor noe annet.

– Det med at ungdomsskolen har fått pc-er har ingenting med Polen-turene å gjøre. Vi har valgt dette som et ekstra gode for elevene, sier Thor Hals.

Han sier at Askim kommune bestemte at turene skulle fortsette frem til kommunesammenslåinga trår i kraft 1. januar 2020.

– Vi bestemte dette for tre år siden, men når Høyre ikke leder kommunen lenger er det opp til valgvinneren Senterpartiet å bestemme om dette skal være en sponset tur eller ikke, sier han og legger til:

– Derfor vil jeg ikke slå fast et svar om årets Polen-tur var den siste eller ikke.

Håper politikerne kan vurdere saken på nytt

Avdelingsleder ved Askim ungdomsskole, Ivar Lundervold (64), har selv vært med på fem av turene til Polen.

– Personlig synes jeg at det hadde vært fint om politikerne hadde gitt ungdommer sjansen til å reise til Polen i framtiden, sier Lundervold.

Han mener det er dumt at ordningen risikerer å bli borte i Indre Østfold kommune.

– På skolen skal vi ikke bare utdanne folk, men også få dem til å kjenne på at alle mennesker er like mye verdt uansett hva, sier han.

Han forteller at han ikke har hørt noe direkte klaging om at de sponsede Polen-turene er over, men at han regner med at folk synes det er leit.

– Det er fullt mulig at Askim ungdomsskole fortsetter med disse turene hvis vi får hjelp av foreldre, elever og kommunen. Jeg er en optimist så jeg vil ikke se bort ifra at dette vil fortsette som en tradisjon, sier avdelingslederen på Askim ungdomsskole.

Han håper diskusjoner om temaet kan føre til at politikerne ser på saken en gang til.

Artikkeltags