Flere og flere gjør som Thorstein (17) når de tar billappen

Kjører: Thorstein Lindholm (17), fra Hobøl tar kjøretimer på Sørby Trafikkskole.

Kjører: Thorstein Lindholm (17), fra Hobøl tar kjøretimer på Sørby Trafikkskole.

Av

Thorstein Lindholm (17) fra Hobøl velger å kjøre opp med automatgir i stedet for manuelt gir, og han synes det er en helt grei avgjørelse.

DEL

HOBØL: – Jeg valgte å ta automat først og fremst fordi det er det enkleste. Vi har bare bil med automat hjemme og jeg tenkte at det ikke var noen vits å bruke mye penger på ny bil til å øvelseskjøre med, sier 17-åringen.

Han sier at han er fornøyd med valget sitt og at han ikke angrer på det.

– Jeg får høre at jeg ikke kan bruke andre sine biler med manuelt gir og at jeg har lite muligheter. Det er jeg klar over og jeg tenker at folk får ha sine egne meninger, sier han.

Han har planer for en ny oppkjøring litt lenger frem i tid og er ganske sikker på at han vil det.

– Jeg skal nok kjøre opp med manuelt gir innen to år etter at jeg har kjørt opp med automat, sier Thorstein.

LES OGSÅ: Brynjar (18) mistet beinet i trafikkulykke – nå trener han for fullt til Paralympics

Kjøring

Øvelseskjøring har han drevet med i et halvt år og han synes at bil med automat er et greit valg.

– Det beste med automat er at det er mye enklere og jeg får øvd inn den trafikale delen bedre, sier han.

Han forteller at det etter hvert kommer til å bli mindre biler med manuelt gir og at det derfor også er greit å kjøre opp med automatbil.

– I dag blir det jo laget flere og flere biler med automatgir og det er noe som allerede er i de aller fleste moderne biler, forteller han.

Utfordrende

Han mener selv at det er noen ting som kommer til å bli litt vanskelig med at han ikke kan kjøre bil med manuelt gir, men det betyr ikke at han angrer på valget han har tatt.

– En av tingene er for eksempel hvis jeg en gang blir interessert i gamle biler, som ikke har automatgir, så kommer ikke jeg til å kunne kjøre dem uten å ha tatt en ekstra førerprøve. Kjæresten min har bil med manuelt gir og da blir det nok litt mer kjøring på henne enn på meg fram til jeg kjører opp med manuelt gir, sier Thorstein Lindholm.

LES OGSÅ: For Simen (17) ble traktoren redningen for et kjedelig problem

– Flere velger automatlappen

Ida Charlotte Nordlien (27) fra Mysen er kjøreskolelærer ved Cristin Trafikkskole og tror grunnen til at flere velger å ta automatlappen er at flere og flere biler har automat.

– Jeg tror flere ungdommer velger å ta automatlappen fordi det er mye mer moderne og flere biler blir laget med automatgir. Mange har det hjemme, så de får ikke øvelseskjørt med gir, og noen synes også at det er vanskelig å håndtere giret på en bil, forteller 27-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

Lærer: Ida Charlotte Nordlien (27) er lører ved Cristin Trafikkskole og kjører selv automat.

Lærer: Ida Charlotte Nordlien (27) er lører ved Cristin Trafikkskole og kjører selv automat.

Hun forteller at å kjøre med en bil med manuelt gir er vanskeligere enn med automat og man får tenkt mye mer på det trafikale og det rundt seg.

– Ulempene kan vel være at hvis man har en bil med manuelt gir, eller skal låne en annen sin bil med manuelt gir, så kan man jo selvfølgelig ikke bruke den uten å ha tatt et ekstra kurs med bil med manuelt gir. Fordelene er at man kan tenke mer på det trafikale i starten og slipper å tenke på den tekniske delen som mange sliter med.

LES OGSÅ: Kjørelærer vitne til skumle forbikjøringer på E18: – Helt forkastelig

Hvis man angrer på valget man har tatt finnes det også en mulighet for å kunne kjøre bil med manuelt gir.

– Hvis du har lyst til å kjøre med manuelt gir likevel så er det en mulighet for å ta en ekstya førerprøve, legger hun til.

Artikkeltags