For bestevennene Emilie og Tea handler fritiden om å råkjøre og sladde på grusbaner

Bilcross: Emilie Strand og Tea Grønnlund synes det er gøy med bilcross. De     mener at hobbyen har gitt dem fordeler i trafikken.

Bilcross: Emilie Strand og Tea Grønnlund synes det er gøy med bilcross. De mener at hobbyen har gitt dem fordeler i trafikken.

Bestevennene Emilie Strand (16) og Tea Grønlund (16) råkjører og sladder på grusbaner.

DEL

– Jeg har en far som heter Thomas, og Emilie har en bror som heter Thomas. Det var de som fikk oss interesserte i rallycross. Jeg har i tillegg vært med på banen helt siden jeg var liten, forteller Tea Grønlund.

Bestevennene begynte med bilcross våren 2017, men Emilie prøvekjørte en ekstra tur på vinteren før sesongen startet.

– Å kjøre min første tur om vinteren var kanskje ikke det smarteste valget jeg har tatt, men det gikk heldigvis helt greit. Jeg merket stor forskjell da sommeren kom, fordi da ble det enklere å kjøre, sier Strand og ler.

16-åringene synes bilcross er en enkel hobby å kombinere med skolen.

– Arrangementene skjer i helgene, så hobbyen vår kræsjer ikke med skolearbeidet. Vi har heller ingen faste treningstider, så vi er veldig fri til å trene når vi vil, mener venninnene.

Bilcross: Emilie Strand og Tea Grønnlund synes det er gøy med bilcross. De       mener at hobbyen har gitt dem fordeler i trafikken. 		Foto: Monica Halonen

Bilcross: Emilie Strand og Tea Grønnlund synes det er gøy med bilcross. De mener at hobbyen har gitt dem fordeler i trafikken. Foto: Monica Halonen

En tøff oppstart

Tea og Emilie synes den første sesongen de kjørte var tøff.

– Da vi begynte med bilcross, hadde alle andre i vår aldersgruppe kjørt en del fra før. Vi kom dit uten noen kunnskap og hadde så vidt rørt bilen, mens de andre var veldig flinke. Det var en tøff start, men jeg vil si vi har utviklet oss mye gjennom de to årene vi har kjørt. Nå er vi på lik linje med de andre, sier Grønlund.

Jentene bruker far og bror som deres personlige trenere.

– Dette er ingen lagsport, så man må kunne klare seg litt på egen hånd. Det er ikke sånn at jeg har med en person i bilen som sier hva jeg skal gjøre når jeg kjører. Jeg pleier å kjøre en runde på banen, mens Thomas ser på, så gir han meg tilbakemeldinger etterpå, sier Strand.

– Hvordan blir det å begynne for en person som ikke vet noen ting om bilcross, og verken har familie eller venner som holder på med det?

– Jeg tenker at det er ganske vanskelig. Jeg hadde ikke drevet med bilcross den dag i dag, om det ikke hadde vært for broren min. Det kan være en idé å komme i kontakt med noen som kan noe om sporten, og lære litt av dem. Hvis ikke går det også an å lese seg opp på det selv. Jeg kan se det er en vanskelig hobby å starte med, men det er ikke helt umulig heller, sier Strand.

Jentene har lang reisevei til treningene.

– Vi pleier som regel å trene på Momarken i Mysen, fordi det tar meg bare rundt 25 minutter å kjøre, kontra én time til Gardermoen. Det er litt slitsomt noen ganger å måtte reise så langt for å trene, men vi har ikke så veldig mange andre alternativer, sier jentene.

Aldri kjørt sammen

Jentene er fortsatt venner, selv om de kjører mot hverandre.

– Jeg er med i KNA Ytre Indre Østfold fordi broren min også er medlem der, mens Tea er med i Østfold motorsport fordi hennes far er medlem der. Jeg føler ikke at det har noe å si for vennskapet vårt at vi er med i forskjellige klubber. Ingen av oss blir påvirket av det og vi kjører uansett sjeldent mot hverandre, sier Strand.

16-åringene har fått kjøre mot hverandre én gang.

– Jeg skulle ønske vi kunne gjøre det oftere. Det er det vi begge håper på hver gang det skal være et løp, men det skjer som regel aldri. Det er tilfeldig hvem som blir motstanderne våre, og vi har hatt såpass uflaks at vi bare har kjørt mot hverandre én gang, men den gangen var det veldig gøy. Det har hendt at vi har blitt satt opp på samme løp flere ganger, men da har det alltid vært et problem med en av bilene våres, som førte til at en av oss ikke fikk kjørt, sier Grønlund.

Kjører med gutter

Jentene kjører sammen med guttene i bilcross.

– Jeg tenker ikke noe særlig over det. Det er ikke noen forskjell på jenter og gutter i billøp, sier Strand.

Bestevennene mener det er en dyr hobby.

– Vi bruker mye penger på bilene våre og kjøreutstyr, og dette er ikke akkurat billig. Da jeg kjørte ett løp på Gardermoen en gang, havnet jeg på 9. plass og vant 500 kroner. De pengene gikk ikke akkurat til klesshopping, men rett til bilutstyr, sier Strand.

Jentene synes bilcross er en lærerik sport.

– Vi lærer oss ting som vi har bruk for resten av livet. Det er smart å ha litt peiling på hvordan en bil faktisk fungerer. Nå som jeg er seksten år, har jeg startet å øvelseskjøre på veiene, og jeg merker fort forskjell mellom meg og vennene mine på veien, sier Strand.

Bydde på egen bil

Når man kommer i en finale under bilcross-konkurranser kan folk by på bilene som er med i finalene.

– Bilcross er den billigste formen for bilsport, og for at ikke førerne skal legge for mye penger i bilen deres, finnes det en form for tvunget salg. Jeg havnet i en finale en gang, så jeg bød på min egen bil for å ikke miste den. Det er smart å ha flere biler, fordi plutselig kan du miste din egen bil i en finale, sier Strand.

Artikkeltags