Rekordhøyt antall ulver i Norge, aldri før har så mange blitt skutt

Blir flere: Over 100 ulver ble registrert i Norge i 2017.

Blir flere: Over 100 ulver ble registrert i Norge i 2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er aldri før i nyere tid registrert så mange ulver i Norge som i vinter, men det er kun en liten oppgang fra i fjor. Samtidig er det aldri før skutt like mange ulver ved lisensjakt i Norge som i vinter.

DEL

Det viser en ny foreløpig statusrapport fra vinterens registrering av ulv, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata, skriver Indre Akershus Blad.

Det er i vinterens registreringssesong påvist 115-116 ulver i Norge, mot 105-112 i fjor vinter. 70-71 av ulvene ble kun påvist i Norge, mens 45 av dem hadde tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige. Av de 70-71 helnorske ulvene er 27 avlivet ved lovlig felling og én er funnet død av annen årsak.

LES OGSÅ: Midt i harvingen fikk Torunn en naturopplevelse av de sjeldne

– Mye snø ga særs gode registreringsforhold i vinter, og resultatene gir et godt bilde av ulvebestanden i Norge. Det er aldri før i nyere tid registrert så mange ulver innenfor Norges grenser som i vinter, og nesten samtlige individer som ble registrert gjennom sporingene ble også påvist gjennom DNA-analyser av innsamlede prøver i Norge og Sverige. Den norske bestanden av ynglende, stasjonære ulver og valpekull har hatt en mer markert vekst de tre siste årene enn tidligere, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

LES OGSÅ: Se video og bilder: Oddrun så ulv rett utenfor garasjen

Samtidig er det i vinter felt flere ulver i Norge ved lisensjakt enn noen gang tidligere. Lisensjakt er den vanligste dokumenterte dødsårsaken for ulv i Norge i vinterhalvåret. I vinter ble det for første gang åpnet for lisensjakt også innenfor norsk ulvesone.

– Det ble til sammen avlivet 24 ulver under vinterens lisensjakt, alle i Hedmark fylke. Når man trekker fra de til sammen 28 ulvene som er kjent døde i vinter, gjenstår det 87-88 ulver med helnorsk tilhold eller i grenserevir. Dette er litt færre enn de 89-95 ulvene som gjensto per april forrige vinter, da 12 avlivede ulver var trukket fra, forklarer Kindberg.

LES OGSÅ: Frykter for elgjakta: – I dag finnes det fire-fem ulverevir i distriktet

Artikkeltags