– Du har jobbet som fotograf på TVNorge-serien «Hvite gutter» i det siste. Hvordan endte du opp i filmbransjen?

– Jeg har jobbet innen film siden jeg ble uteksaminert med en bachelor fra NISS for tre år siden. Jeg fikk da en bachelor i film og tv, med spesialisering innen filmfotografi.

– Hvordan var det å få et fotfeste i bransjen etter endt utdanning?

– Jeg har jobbet mye som kameraassistent, og før det igjen var jeg mye lysassistent. Jeg har måttet etablere og ta i bruk kontakter for å komme noen vei. Så fikk jeg blant annet være kameraassistent på «Burning 2». Da reiste jeg land og strand rundt med det filmteamet der.

LES OGSÅ: Stian fikk besøk av stjernemekaniker – trøgstingen med i ny internasjonal tv-serie

– Andre ting du har gjort som er verdt å trekke fram?

Jeg jobbet også på Joachim Triers «Thelma». Der fikk jeg blant annet dra ut å ta opp litt ekstrafoto de trengte til filmen. Så har jeg skutt noen kortfilmer og musikkvideoer.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hva med jobben som hovedfotograf på «Hvite gutter»? Hvordan fikk du den?

17. mai i fjor møtte jeg den ene regissøren serien, Caroline Johansen. Hun ville gjerne ha meg med på laget, og det ble et møte med resten av regi og produsent. Etter det endte jeg opp med hovedfoto på serien.

– Hva konkret innebærer den jobben?

– Director of photography er den engelske betegnelsen på jobben. Det er egentlig en litt mer presis beskrivelse. Director of photography innebærer at jeg har ansvar for alt det visuelle: Linser, lys og bevegelser. Det var en forutsetning at jeg kunne mestre det meste alene, sammen med en assistent, på grunn av et begrenset budsjett. Men samtidig har vi hatt høye ambisjoner om å lage en fin serie. Derfor var det bra for serieskaperne å få med en som kunne håndtere mye.

LES OGSÅ: Alma (11) fra Mysen stortrives med å spille i NRK-serie

– Hva slags prosjekter holder du på med nå framover?

Det er egentlig litt hemmelig, men det er jo sånn denne bransjen er.

– Du er 25 år, er det vanlig at man blir hovedfotograf i en så ung alder?

– Det er nok ikke unikt, men heller ikke spesielt vanlig. Det var spennende å få sjansen. Det har krevd hardt arbeid, perioder med lite penger pluss litt flaks og tilfeldigheter.

LES OGSÅ: Anne Lena fra Mysen spiller i «Heimebane» - hele familien er statister

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Når skjønte du at film og tv-bransjen var noe for deg?

– Jeg fant ut ganske tidlig at det måtte bli film. Jeg gikk på gamle Løken ungdomsskole i Askim. Der hadde vi filmprosjekter i formingstimene. Jeg og noen venner la ned ganske mye arbeid i dette. Så gikk jeg medier og kommunikasjon på Mysen videregående. En stund vurderte jeg å bli stillsfotograf, men skjønte etter hvert at det var filmfotograf ga mulighetene til den dybden jeg søkte.