Gravejournalist fra Indre Østfold advarer mot svenske tilstander i ny bok

EKS BÅSTING: Einar Haakaas er tidligere gravejournalist i Aftenposten. Nå konsentrerer han seg om å skrive bøker og å holde foredrag. ARKIVFOTO

EKS BÅSTING: Einar Haakaas er tidligere gravejournalist i Aftenposten. Nå konsentrerer han seg om å skrive bøker og å holde foredrag. ARKIVFOTO

Artikkelen er over 2 år gammel

Einar Haakaas (64), opprinnelig Båstad-gutt, er klar med sin tredje bok. Reaksjonene på «Advarsel – svenske tilstander i Norge» har ikke latt vente på seg.

DEL

– Jo, jeg har fått merke at boka nok kan provosere noen, sier Haakaas. Han sluttet som reporter i Aftenposten for 2,5 år siden etter mange år som gravejournalist.

– I boka sammenligner jeg gjenger og gettotilstander i Sverige og Danmark med hva vi nå ser i Oslo. Det er vanskelig å forstå at det samme skjer hos oss på den beste tomta i byen – som jo Holmlia på mange måter er. Vi står overfor en helt ny gjengsituasjon i Norge. Unge menn med mye testosteron skaffet seg lenge respekt i gatene med BMW-er med svarte ruter. Nå er disse gjengene blitt redskap for norske og internasjonale syndikater og nettverk. Nettverkene bruker den gjengen som har det største potensialet med hensyn til vold og territorium. Det hele er et spørsmål om profitt knyttet til narkohandel.

LES OGSÅ: Har skrevet 424 sider om kjærlighet - jeg er nok en liten gambler

Gettotilstander

– Du har tatt opp problematikk knyttet til utenlandske borgere også tidligere. Noe som opptar deg sterkt?

– Det jeg har skrevet om i de to tidligere bøkene (taxisvindel og svart arbeid i malerbransjen) er litt uavhengig av om folk er herfra eller derfra. Drosjesvindelen ble organisert av en nordmann. Men det er interessant å se på grupper som utnytter systemet. Det norske samfunnet er dårlig forberedt på at vi blir del av en globalisert verden.

– Hva kan gjøres for å forhindre denne gjengproblematikken?

– Mitt utgangspunkt er snarere å påpeke problematikken enn å finne løsninger. Men det er helt på det rene at det er bunnløse sosiale problemer som kommer til syne i rekrutteringen av gjengenes fotsoldater. Eksemplene er mange på at gjengmedlemmer heller vil avsone fengselsstraff enn å ta samfunnsstraff. For det siste gir ingen status i gjengen. Mange av dem som rekrutteres, står i spagaten mellom foreldrenes kultur i et slags parallellsamfunn og det norske samfunnet. Andre føler seg utstøtt. Som en gjengleder uttrykker det: «Når samfunnet stenger sin dør, så åpner jeg døren inn til gjengverdenen. Her får de respekt».

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Snakket varmt om vakre kvinner da han besøkte bedehuset

Holder 65-70 foredrag i året

– Det er to og et halvt år siden du sluttet som journalist. Hva gjør du nå?

– Faktisk jobber jeg vel mer enn noensinne. Foruten bokprosjektene har jeg begynt å holde foredrag – rundt 65–70 per år. I morgen skal jeg holde foredrag for Finans Norge – med tema «Hvitvasking av kriminelle penger».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken